"Газпром" платил 1 млрд. евро за пълния контрол над морското трасе на "Южен поток"

7896
"Газпром" платил 1 млрд. евро за пълния контрол над морското трасе на "Южен поток"

През декември 2014 г. руската компания "Гзапром" е платила 56.1 млрд. рубли или около милиард евро на европейските си партньори в компанията за морското трасе на "Южен поток", за да придобие пълния контрол над проекта, който трябва да промени посоката си към Турция вместо до България. Това пише руското издание "Ведомости" във вторник, предаде Mediapool.

Сумата е отишла за придобиването на дела на италианската ЕНИ (20%), на германската "Винтерсхал" (15%) и на френската "Е Де Еф" (15%) в компанията "Южен поток Транспорт", която трябваше да построи подводния участък от газопровода от руския град Анапа на Черно море до Варна, но явно сега ще се заеме с "Турски поток", който в голяма степен – 660 км, ще следва трасето на "Южен поток", преди да се отклони към Турция в 220-километров участък.

Само тръбите, доставени на "Южен поток Транспорт", са за 1 млрд. евро, а общо за спряния през декември проект са похарчени 4.7 млрд. долара, каза преди време шефът на "Газпром" Алексей Милер.

"Южен поток Транспорт" притежава не само тръбите за подводното трасе, но и договора за 2 млрд. евро за полагането им от италианската "Сайпем", която е дъщерна компания на ЕНИ.  За "Газпром" е важно да запази този контракт в условията на наложени западни санкции, коментира пред "Интерфакс" източник от компанията.

Все още обаче не е ясно какво ще се случва по "Турски поток", тъй като все още Анкара даже не е дала разрешение за проучвателните дейности. Турция търси пакетна сделка – разрешение за работа срещу отстъпка в цената газа  и разширяване на капацитета на съществуващия газопровод по дъното на Черно море "Син поток".

"Газпром" първоначално предлагаше отстъпка от 6 процента в цената на газа за Турция, после Анкара успя да извоюва вдигането й до 10.25 на сто, но сега двете страни спорят как да се прилага отстъпката. "Газпром" иска тя да е за фактическата цена, а Турция – към базовата. пише турският вестник  "Хюриет".

Същевременно обаче "Гзапром" се опитва да върне старите си партньори в "Турски поток", съобщава "Ведомости". В началото на март руският президент Владимир Путин обсъди с италианския премиер Марио Ренци "Турски поток" и участието на ЕНИ в него. Подобни разговори води и Милер с шефа на "Винтерсхал" Райнер Зееле, който преди ден оглави австрийската "О Ем Ви".

Според анализатора Крил Таченников, половината дял в "Южен поток Транспрот" струва значително под 1 млрд. евро, но за "Газпром" това е по-скоро политическа сделка, която позволява запазването на отношенията с европейските партньори. Все едно дали ще се реализира "Южен поток" или "Турски поток", на "Газпром" ще се налага да работи със същите компании в Европа, допълва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com