Франция – в първите редици на джихадистката заплаха

25504
Франция – в първите редици на джихадистката заплаха

Разпространяването на видео материали на организацията „Ислямска държава”, в които са заснети френски джихадисти, потвърждава колко сериозна е тегнещата над Франция заплаха, която изправя страната пред проблем, който като че ли не може да бъде разрешен.

В четвъртък в Париж беше започнато разследване след публикуването на ново видео от „Ислямската държава”, в което трима джихадисти призовават на френски език своите „братя мюсюлмани” да се присъединят към тях и заплашват Франция с атентати.

От сряда записът е предмет на анализ от Генералната дирекция за вътрешно разузнаване. Службата ще се опита да разкрие самоличността на тримата младежи, които под псевдоними призовават френските мюсюлмани да емигрират в „Халифата, земята на исляма”. Това, което е още по-обезпокоително, е фактът, че тримата призовават тези, които не могат или не искат да напуснат Франция, да преминат към действие на френска земя, да „убиват неверниците” по всички възможни начини, да сеят страх и ужас във френското общество.

За да успеят да разкрият самоличността на тримата французи, експертите ще разчитат на техника, която обединява използването на различни софтуери и класическо разследване на разузнаването.

В същото време, в началото на седмицата двама французи – Максим Ошар и Микаел дос Сантос, бяха разпознати сред палачите, убили американски хуманитарен работник и сирийци, представени като войници на режима в Дамаск. Някои експерти се съмняват в самоличността на втория, като твърдят, че той говори твърде добре арабски език, за да бъде приелият исляма Дос Сантос, който има португалски корени.

Над 1000 души във Франция са засегнати от вербуването на джихадисти за Сирия и Ирак, като близо 400 френски младежи се намират в редиците на джихадисткото движение. 118 са се върнали във Франция, а 51 са били убити при сражения или при самоубийствени атентати. Така наред с Белгия, Франция се оказва в първите редици на западните страни по брой доброволци, които са се присъединили към „Ислямската държава”. Засега никоя друга страна не е разпознала свои граждани в последния видео материал, в който джихадистите бяха снимани с открити лица.

АФП

Джихадът като рекламна война

Западът не противодейства ефективно на рекламната стратегия на "Ислямска държава", а тя успява да се популяризира дори чрез западните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com