ФСБ е поискала от ВКонтакте данните на организаторите на групата "Евромайдан"

19178
ФСБ е поискала от ВКонтакте данните на организаторите на групата "Евромайдан"

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) поискала от сайта ВКонтакте, основната руска социална мрежа, да й предостави личните данни на организаторите на групата Евромайдан, която имаше централна роля в проевропейските протести в Украйна, съобщи основателят й, предаде БГНЕС.

"На 13 декември 2013 г. ФСС поиска от нас да й предоставим личните данни на организаторите на групата Евромайдан", създадена в социалните мрежи за организиране на проевропейските протести, които доведоха да свалянето на проруския президент Виктор Янукович в Украйна, заяви Павел Дуров.

"Нашият отговор беше и продължава да бъде категоричен отказ", допълни той. "Руската юрисдикция не се прилага към украинските потребители на ВКонтакте. Предаването на лични данни на украинците на руските власти не само щеше да противоречи на закона, а също щеше да бъде предателство спрямо всички тези милиони граждани на Украйна, които ни се довериха", обясни Дуров.

През 2012 г. той отказа да се подчини на нареждане на ФСС по време на многохилядните протести срещу Владимир Путин да блокира опозиционните групи в сайта. Руската социална мрежа изпреварва по брой потребители в бившия СССР американския си конкурент Фейсбук с над 100 милиона потребители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com