Ердоган ''защитава'' хомосексуалистите

48060
Ердоган ''защитава'' хомосексуалистите
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът Ердоган е твърдо решен да наложи религиозно-консервативните си възгледи в турското общество: правителството обмисля въдворяването на хомо- и транссексуалните в специализирани затвори, пишат германските медии.

Изданията цитират турския министър на правосъдието Бекир Боздаг, който обяви пред парламента предстоящото изграждане на специални затвори за гейове, лесбийки и транссексуални. Мярката не била дискриминационна, а точно обратното - щяла да служи за защита на засегнатите, каза министърът в отговор на критиките на опозицията. "Осъдените, които посочат, че са гейове, няма да бъдат събирани заедно с други затворници в общите помещения или при социалните дейности в новите затворнически комплекси", увери Боздаг.

Дилма и проклятието на петрола

В Бразилия не спират да пишат за аферата с "Петробрас". Петролният концерн сключи скандална сделка за 1,18 млрд. долара, а същевременн...

Намеренията на властите да създадат специални затвори за хомосексуални бяха разкрити от опозиционния депутат Вели Агбаба, който научил за плановете на правителството от гейове, излежаващи присъди в различни турски затвори. Според него и сега положението с хомосексуалните осъдени е особено проблематично - те са изолирани от останалите затворници и често им се отказват полагащите им се разходки на открито. В тази връзка Агбаба говори за "изолация в рамките на изолацията" на такива хора. По неговите думи това положение трябва спешно да се промени, за да не бъдат наказвани тези затворници двойно.

"Противна на божията воля наклонност"

Новите планове на турското правителство бяха разкритикувани остро и от говорителя на Съюза на хомосексуалните в Турция Ефе Сонгюн. Той предупреди, че тази мярка може да подложи хомосексуалните на още по-голяма стигматизация и дискриминация.

И наистина - макар около протестите в парка "Гези" да настъпи известно подобряване на отношението към "различните", като цяло хомосексуалността продължава да бъде разглеждана като стигма в турското общество, пише "Тагесцайтунг". Изданието припомня позицията на управляващата ислямско-консервативна партия на премиера Ердоган, според която хомосексуалността е "неестествена" и противна на божията воля наклонност.

Критиките са насочени и към това, че създаването на специални затвори за хомосексуални ще означава разкриване на сексуалната ориентация на затворниците. Единственото подробно изследване по въпроса в Турция е от 2008 година, припомня БТА. Проучването е проведено от организацията "Каос ГЛ" и в него се казва, че липсата на информация за нуждите на тези затворници пречи за прилагането на адекватна политика за подобряване на тяхното положение в затвора. В доклада се препоръчва изборът дали да разкрият сексуалната си ориентация да бъде оставен на самите затворници.

Чуждите лица на Виена

Навремето Дунавската монархия на Хабсбургите е обединявала 12 народа. И днес Виена е сред най-пъстрите метрополии в света: половината ...

Между Великобритания и Русия

През Европа преминава една невидима граница, която разделя Стария континент на две половини по отношение правата на хомосексуалните, пише по същата тема мюнхенският "Зюддойче цайтунг": в едната половина хомосексулните могат дори да се женят, докато в другата са преследвани и заклеймявани.

Изданието помества и т.нар. "Карта на дъгата", издавана от дружеството на ЛГБТ /лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални/, която показва степента на равноправие на хомосексуалните в отделните страни в Европа.

Най-зле е положението в Русия, отбелязана с тъмночервен цвят, индикатор за пълното отсъствие на закони за равно третиране на представителите на ЛГБТ. Следват страните, оцветени в червено, сред които освен Турция са България, Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Италия и бившите съветски републики. Западните държави, както и тези в Централна Европа, / с изключение единствено на Полша/ имат сравнително добра законова база за равноправие на хомосексуалните. Германия е в горната част на класацията с 54 процента хармонизирано законодателство по отношение на ЛГБТ-хората, а безспорен фаворит със 77 на сто е Великобритания, информира "Зюддойче цайтунг".

Източник: Дойче веле

Атина ще става град за пример

Без зеленина, лятната жега в Атина гори минувачите, обвива ги в прах и бензинови пари, а шумният трафик често е блокиран от всевъзможн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com