Ердоган ще предвожда и правителството в Турция

13395
Ердоган ще предвожда и правителството в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да разшири още повече правомощията си и от януари 2015 г. той ще председателства заседанията на министерския съвет, обяви един от близките му сътрудници, съобщи в. "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

По думите на депутата на Партията на справедливостта и развитието от Измир Бинали Йълдъръм, в това нямало никакъв конфликт във властта между премиер и президент.

"52% от тази нация гласуваха за нашия президент. Въпреки че няма конкретни отговорности към изпълнителната власт в контекста на конституцията, той е политически отговорен пред обществото", подчертал Йълдъръм.

Своите коментари той направи по време на интервю за телевизия NTV, когато му беше припомнено за противопоставянето от страна на основната опозиционна сила Народно-републиканската партия срещу участието на Ердоган в дебата по евентуалното въвеждане на отоманския език в образователната програма на турските гимназии. "Не зная какво нередно има в това, след като той е държавен глава, главнокомандващ на армията и, в дадения случай, глава на министерски съвет да изрази виждането си по въпроси, засягащи обществото".

Йълдъръм, който е бивш министър на транспорта, работи тясно с Ердоган като негов съветник след избирането му за президент на Турция през август.

Като отхвърли внушенията, че институционалната реорганизация на президентството на практика ще доведе до създаването на "втори министерски съвет", Йълдъръм каза: "Когато се налага, президентът събира министерския съвет така или иначе. Предполагам, че той ще подхване тази практика през следващата година."

Сега действащата конституция от 1982 г. на практика е наследство от военния преврат от 12 септември 1980 г. и гарантира "изпълнителната власт" на водача на преврата Кенан Еврен, припомня "Хюриет".

"Турски поток" ще се нарича руско-турският газопровод

Руско-турският газопровод, който Владимир Путин и Реджеп Ердоган анонсираха, ще се нарича "Турски поток". Това съобщи турският президе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com