Ердоган ще бъде необикновен президент

52603
Ердоган ще бъде необикновен президент
Снимка: Getty Images / Guliver

Реджеп Тайип Ердоган, силната личност на Турция, има всички шансове да спечели президентските избори и да стане влиятелен държавен глава с амбиции да засили прерогативите на най-високия пост в държавата.

Ислямско-консервативният премиер, който ръководи правителството от 2003 г., никога не е крил, че иска да реформира сегашната парламентарна система в полупрезидентска и дори президентска. Неговата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (AKP) поиска реформа на институциите с оглед въвеждане на президентски режим. Миналата година обаче тези усилия се провалиха, както и опитът за изработване на нова конституция.

Ердоган с хеттрик в благотворителен мач

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган направи впечатляваща изява като футболист. Той участва в благотворителен мач по случай откриването н...

Ако в неделя бъде избран за петгодишен мандат още на първия тур, каквито са прогнозите в социологическите анкети, 60-годишният Ердоган ще трябва да се съобразява с основния закон, приет при управлението на генералите след преврата през 1980 г.

"Ако бъде избран, лидерът на AKP възнамерява да даде предимство на тълкувание на конституцията от 1982 г., което оприличава страната на Франция след 1962 г. и променя съществуващия парламентарен режим с президентски. Такова развитие на събитията би довело до полупрезидентски режим", коментира френския политолог Жан Марку.

Конституцията дава на държавния глава предимно протоколни правомощия, но все пак му предоставя възможност да отхвърля приети от парламента закони, както и да обявява избори в национален мащаб и да свиква заседания на правителството. Общественото мнение в Турция обаче е твърдо против допълнително засилване на прерогативите на лидер, който премоделира институциите на страната, получавайки контрол върху съдебната система и медиите и превръщайки го в абсолютен господар на Турция.

За да попречат на такова развитие на нещата, опозиционните партии лансираха общ кандидат – експертът по въпросите на исляма и привърженик на помирителния тон, 70-годишният Екмеледдин Ихсаноглу, който е защитник на парламентарната система и на независимостта на Върховния съд. Кюрдите, чиито гласове може да се окажат решаващи за Ердоган, водещ преговори от две години за политическо разрешаване на конфликта с това малцинство, също издигнаха свой кандидат – депутатът Селахаттин Демирташ. В последната социологическа анкета на фирмата "Konda" Ердоган е начело с 55% от гласовете, Ихсаноглу има 38%, а Демирташ – 7,5%. "Ясно е, че Ердоган иска да ликвидира парламентарната традиция. Той ще иска да я подкопае и да наложи конституция по своя воля", смята Серкан Демирташ от изданието"Хюриет дейли нюз". Според него обаче Конституционият съд, контролиран от съдии, които не са съгласни с неговите проекти, ще продължи да е препятствие за намеренията му. Всъщност Конституционният съд пресече неговия опит да сложи ръка на съдебната власт и обяви за незаконна забраната на Ю Тюб и Туитър, които разпространиха компрометиращи Ердоган и негови близки пиратски записи, предизвиквайки през изминалата зима огромен корупционен скандал.

Ердоган консолидира властта в руски стил

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция има своя кандидат за президент. Без никаква изненада това е премиерът Р...

Макар популярността му да беше сериозно разклатена от обвиненията на значителна част от турците в авторитарно управление и "ислямистки забежки", Ердоган успя да преодолее кризата на доверие и спечели общинските избори през март. За 12 години неговото правителство върна страната към икономически растеж с утрояване на средните доходи, отвори достъпа до здравната система за бедните, реорганизира транспортната система и оряза влиянието на военните в политическия живот на страната. Той е харизматичен лидер, който умее да се възползва от религиозните чувства на хората, и същевременно е презиран от светските среди и привържениците на гражданските свободи в Турция, но чука на вратата на Европейския съюз. "Религията също е един от козовете в ръцете на Ердоган. Никой от двамата му съперници не може да се мери с него в религиозен план и да бъде по-мюсюлманин от него", подчертава Кадир Гюрсел от в. "Милиет".

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com