Ердоган се безпокои от офанзивата на кюрдите срещу "Ислямска държава"

16872
Ердоган се безпокои от офанзивата на кюрдите срещу "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган изрази безпокойството си от напредването на кюрдските сили към намиращия се под контрола на джихадистите от "Ислямска държава" сирийския град Тал Абиад. Според него в бъдеще те може да са заплаха за Турция, предаде БГНЕС.

Турция затвори границата си за наплива на сирийски бежанци, опитващи да се спасят от боевете и не ги пуска да минат на нейна територия. Тя вече е приела близо 1,8 милиона бежанци от Сирия.

Ердоган обвини кюрдските бойци, че вземат на прицел арабското и тюркменското население. Той потвърди, че миналата седмица, преди затваряне на границата, Турция е приела 15 000 души от това население. Това не е добър знак, каза Ердоган пред турски журналисти в самолета, с който се връщаше от Азербайджан. "Това би могло да доведе до създаване на структура, която заплашва границите ни", изтъкна той и подчерта: "Всеки трябва да взема под внимание чувствителността ни по този въпрос".

Подкрепяни от сирийски бунтовнически фракции и от ударите на международната антиджихадистка коалиция, частите за защита на кюрдския народ напреднаха към Тал Абиад – град, който ИД използва, за да прекарва бойците си. Тал Абиад е разположен в провинция Рака – крепост на сунитската екстремистка групировка в Сирия. Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека кюрдските сили са били в събота вечерта на около 5 км югоизточно от града.

Ердоган неведнъж е изразявал тревога по повод западната подкрепа за кюрдските сили в Сирия, опасявайки се кюрдските бунтовници от ПКК (Кюрдската работническа партия в Турция) да не установят господство над Северна Сирия. ПКК, която от 1984 г. води сепаратистки бунт срещу властта на Анкара, обяви през 2013 г. едностранно прекратяване на огъня и поиска от частите си да сложат оръжие. Движението вече не настоява за независимост, а за широка автономия за 15-те милиона кюрди в Турция (20% от населението).

Буш - младши заговори за сухопътна операция срещу "Ислямска държава"

Бившият президент на САЩ Джордж Буш - младши смята, че е необходимо да бъде проведена наземна операция, за да бъде победена терористичн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com