Ердоган разпореди в Турция да се учи отомански език

19374
Ердоган разпореди в Турция да се учи отомански език
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се забърка дълбоко в разгорещеният дебат дали в обучението в гимназията да бъде включено и изучаването на отомански език. По думите на държавния глава обучението ще го има "независимо какво се говори", съобщи в. "Тудей`с Заман", предаде БГНЕС.

"Загубата на дисциплина е нещастие за нацията. Има такива, които не искат да изучат и научат отомански език. Това е много голяма опасност", заяви Ердоган днес в Анкара на среща с представители на Генералната дирекция по религиозни дела /ГДРД/. "Независимо дали искат или не, но отоманският ще бъде преподаван и учен в тази страна", заяви той.

Според решенията на националния съвет по образованието на Турция, който проведе през уикенда годишната си среща, обучението по отомански ще бъде задължително за религиозните училища и на избирателен принцип за другите гимназии.

Ентусиазмът на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за изучаване на отомански език се приема като пореден знак за извършване на частична интерпретация на историята и ценностите в образователната система.

ЕС ще опита да повлияе на Турция за санкциите срещу Русия

Европейският съюз планира да окаже влияние на Турция относно санкциите срещу Русия и по-тясното сътрудничество в борбата с „Ислям...

"Вие сте тези, които ще въздигнете цивилизацията, която се срина. Като мюсюлманин аз зная много добре, че тази религия има един притежател, който ще я защити. Този товар е на нашите рамене", допълни Ердоган. "Ако направим най-доброто по силите си за религията, тогава сектантският конфликт ще приключи. Ако можем да зададем правилните въпроси, ще сложим край на кръвопролитието", заяви още Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com