Ердоган пред теста на изборите

52019
Ердоган пред теста на изборите
Снимка: Getty Images / Guliver

В неделя турските граждани ще гласуват на общинските избори, които приеха смисъла на референдум за премиера Реджеп Тайип Ердоган, чиято власт бе оспорена от улицата и разклатена от безпрецедентен политически-финансов скандал.

10 месеца след антиправителствените протести, които разклатиха режима, Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (АКП), на власт от 2002 година, се изправят пред този електорален тест в затруднено положение.

От 17 декември лидерът на ислямо-консервативното мнозинство е подложено на сериозни обвинения за корупция. От своя страна, премиерът отговаря с критики за „заговор”, замислен от бившите му съюзници от братството на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, и призовава своите поддръжници да им дадат „добър урок” на 30 март.

„Стратегията му е проста – да се отърси от обвиненията за корупция чрез избирателните секции”, казва изследователят Синан Юлген от центъра „Едам” в Истанбул.

Но острите му изказвания срещу „терористите” и „предателите”, чистките, които провежда в полицията и съдебната система, „убийствените за свободата” закони и блокирането на „Туитър” и „Ютюб” направиха политическите дебати толкова крайни, колкото никога не са били.

На 12 март стотици хиляди турци използваха погребението на юноша, загинал след раняване по време на демонстрациите през юни 2013 година, за да поискат оставката на премиера „убиец”.

Решена да се възползва от ситуацията, опозицията също „обобщи” общинските избори и се надява на „вот на недоверие” срещу този, който тя вече открито нарича „крадец” и „диктатор”.

Всички социологически институти предричат на АКП, която на парламентарните избори през 2011 година спечели малко под 50% от гласовете, отстъпване от позициите, но не и срив. Политическата сила има шанс за 35-45% от гласовете на национално ниво. Това е така, защото въпреки скандалите и полемиките Ердоган остава най-популярният политик в страната.

Устойчивост

„Ердоган е много ловък политик и продължава да упражнява много силен натиск върху всички турски институции”, припомня Брент Сасли, политолог в Тексаския университет. „Трудно е да се изчисли спадът, който Ердоган ще претърпи, но шансовете популярността му да намалее са малки”, допълва той.

Лидерите на управляващата партия вече заявиха, че всеки резултат над 38,8%, който партията получи по време на местните избори през 2009 година, ще бъде считан за победа.

Ердоган бе толкова сигурен в себе си, че публично обяви, че ще напусне политическия живот, ако АКП не се нареди на челно място в резултатите от изборите.

Въпреки това партията на премиера среща силна съпротива в двата най-големи града в страната, чийто резултат ще има символична стойност и ще зададе общия тон на изборите. Наклоняването на вота в полза на опозицията в Анкара и в Истанбул, откъдето Ердоган започна политическата си кариера като кмет, би изглеждало като тежък личен неуспех с последствия за бъдещето му.

„Резултатите в неделя вечерта ще имат голямо отражение върху стратегията му за следващите месеци”, казва политологът Ченгиз Актар от университета „Сабанчи” в Истанбул.

В случай на голяма победа на партията му премиерът може да се кандидатира за президентските избори, които на 10 август ще се проведат за първи път под формата на всеобщо гласуване.

В обратния случай, както самият той даде да се разбере, Ердоган може да промени устава на партията си, който му забранява да заема премиерския пост повече от три мандата, да свика предсрочни парламентарни избори и да поиска нов мандат начело на кабинета.

Има и такива анализатори, които смятат, че все пак настоящата криза окончателно е опетнила имиджа на Ердоган. „Той се превърна в основния източник на нестабилност в страната”, посочва преподавател от университета „Галатасарай” в Истанбул. „Какъвто и да е резултатът от местните избори, легитимността на Ердоган ще остане спорна”.

АФП

Давутоглу: Разпространението на записи е явно обявяване на война

Разпространението в интернет на конфиденциална среща, на която турските власти говорят за военна намеса в Сирия, е "явно обявяване на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com