Ердоган потвърди, че ще се кандидатира за президент

26655
Ердоган потвърди, че ще се кандидатира за президент
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган потвърди желанието си да се кандидатира на президентските избори през август. Той направи това като заяви отново подкрепата си за правилото на партията му, което го задължава да напусне премиерския пост след парламентарните избори през 2015 г., предаде БГНЕС.

"Подкрепям правилото за максимум три мандата", заяви Ердоган пред журналисти преди официална визита в Азербайджан. Уставът на Партията на справедливостта и развитието забранява на депутатите да изпълняват повече от три последователни мандата.

Премиерът заяви още, че е твърде рано да се взема решение за евентуална негова кандидатура за президентските избори. "Съгласен съм с президента Абдулах Гюл, ще вземем решение, след като го обсъдим заедно", каза още турският премиер.

Той отхвърли всяка идея за по-ранно провеждане на парламентарните избори, за да се състоят едновременно с президентските. "В никакъв случай предсрочни избори. Това е принципът на нашата партия. Трябва да продължим нашата работа", заяви Ердоган.

Президентските избори ще се проведат за първи път чрез всеобщо пряко гласуване на 10 и 24 август. Въпреки тежките обвинения в корупция, които тегнат върху него и правителството му, Ердоган спечели убедително местните избори в неделя, като потвърди неоспоримото си господство над страната от 2003 г. насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com