Ердоган е убеден в победата си

64268
Ердоган е убеден в победата си
Снимка: Getty Images / Guliver

Въпреки че обвиненията в корупция продължават да се трупат, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган не спира заплахите срещу своите опоненти три седмици преди общинските избори, от които е убеден, че ще излезе победител.

Последната заплаха се отнася до една от любимите му мишени – интернет, където изтекоха части от подслушаните му телефонни разговори. Две седмици след като внесе в парламента критикуван закон за засилване на контрола в интернет, Ердоган заплаши, че ще забрани социалните мрежи, които се оказаха острието на демонстрациите, разклащащи от 2013 година неоспорваното му царството.

Три седмици преди изборите Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието печели изборите от идването му на власт през 2002 година, е повече от всякога убеден в своята победа.

„Нашата цел е да застанем начело като първата партия в страната, какъвто и да е резултатът ни, както и да победим в най-много големи градове”, заяви той в четвъртък вечерта.

Но докато Партията на справедливостта и развитието е сигурна, че ще получи най-добрия резултат на национално ниво, всички проучвания показват спад в рейтинга на политическата сила. „Сериозните” анкети дава на партията между 36 и 42%, много далече от 50-те процента, достигнати на парламентарните избори през 2011 година. На общинските избори през 2009 година партията на Ердоган събра 39% от гласовете.

За премиера общинските избори представляват своеобразен референдум „за” или „против” неговата личност. Сигурен в силата си, той обеща да напусне политиката, ако партията му не застане начело, и за първи път заговори открито за възможността да промени устава на партията, който ще му попречи да се кандидатира за 4-и мандат начело на страната през 2015 година.

„Той е убеден, че победата му на 30 март ще отмие всички обвинения в корупция”, коментира редакторът на вестника „Радикал”, Мурат Йеткин.

„Той ще се обяви за победител, какъвто и резултат да получи”, казва политологът Ченгиз Актар от университета „Сабанчи”. „Но в партията му има все повече членове, които го възприемат като проблем”, добавя той. „Според много хора той вече е загубил всякаква легитимност, кризата едва започва”, обобщава Актар.

АФП

Ердоган планира да забрани Facebook и Youtube

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция може да забрани Facebook и YouTube след местните избори на 30 март. Последни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com