Ердоган е разгневен

41255
Ердоган е разгневен

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде израз на гнева си след изненадващата оставка на шефа на разузнаването. През уикенда ръководителят на Турската разузнавателна агенция Хакан Фидан подаде оставка, за да може да участва в парламентарните избори. Ердоган удиви анализаторите, като заяви, че не одобрява това решение.

Фидан винаги е бил считан за един от най-лоялните съюзници на Ердоган, а засега мотивите му да участва в парламентарните избори и да влезе в политиката остават неясни. Някои наблюдатели мислят, че той се цели във високопоставен държавен пост. „Категорично казах на Фидан: „Не мисля, че оставката ти е правилна“, заяви Ердоган в рамките на визита в Колумбия. Той добави, че Фидан е обяснил, че е „изморен“ и не може да продължава да изпълнява задълженията си. „За съжаление той смята, че тази стъпка е правилна и я е предприел“, заяви турският президент, като потвърди, че е назначил Фидан на поста, за да бъде негов „таен пазач“. Държавният глава посочи, че е изразил мнението си за оставката пред премиера Ахмет Давутоглу, но той има последната дума. „Не мога да се намеся“, обясни Ердоган.

Наблюдателите се затрудняват да обяснят ситуацията предвид факта, че Ердоган обикновено е считан за всемогъщият лидер, а Давутоглу – за негов покорен слуга. Анализирайки последните изказвания на президента, коментаторът Мурат Йеткин описва случващото се като „изплуване на неочаквана вътрешна борба“. „Това може да е предизвикателство, отправено към Ердоган от най-близкия му кръг - от двамата мъже, на които досега той разчиташе“, казва анализаторът за Фидан и Давутоглу.

Ердоган определи напускането на Фидан като неудачно в момент, в който властите се борят с така наречената „паралелна държава“ , за чийто лидер е сочен Гюлен. Турският президент обяви тотална война на бившия си съмишленик Гюлен – мюсюлмански проповедник, който живее в САЩ, но има влияние в медиите, банковата и финансовата сфера в Турция. Ердоган посочи, че дори сепаратистите от Кюрдската работническа партия, които водят 30-годишна война срещу властта в Анкара, не са нанесли на страната толкова щети. Ердоган обвини още Гюлен, че установява връзки с чужди държави, за да петни репутацията на Турция.

АФП

Ердоган се разгневи на свой съюзник

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган се ядоса след неочакваната оставка на шефа на разузнаването и заяви, че мюсюлманският пропо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com