Ердоган: Никога няма да позволим кюрдска държава

15323
Ердоган: Никога няма да позволим кюрдска държава
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган изрази недоволството си от напредването на кюрдските сили в северна Сирия, като заяви, че Анкара никога няма да позволи създаването на кюрдска държава в Сирия пред вратите на Турция, предаде БГНЕС.

"Осланям се на международната общност. Независимо от цената, която трябва да се плати, ние никога няма да разрешим установяването на нова държава на нашата южна граница, в северна Сирия", цитира АФП думите на Ердоган.

Турските медии цитират неговите обвинения по адрес на кюрдските сили отблъснали джихадистите от Ислямска държава в няколко района близо до сирийско-турската граница, че "променят демографската структура" на зоните, които завземат.

Турският президент има предвид арабското и тюркменското (турски говорещо) население в тези райони.

Той отново отрече Анкара да проявява снизходителност към джихадистите. Голяма клевета е да се обвинява Турция, че има връзки с която и да е терористична организация в Сирия, каза той.

Кюрдските сили в Сирия (YPG ) поддържат връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която през 1984 г. започна въоръжен бунт в Турция и е смятана от турските власти за терористична групировка.

Евентуалното създаване на автономна зона под контрола на ПКК в северна Сирия е източник на тревожа за Анкара, на първо място защото нейните собствени кюрди може да се вдъхновят от това, а и защото тази територия ще граничи с автономния район Кюрдистан в северен Ирак.

В интервю в петък за вестник "Хюриет" Салех Муслим, водачът на Партията на демократичния съюз (PYD), главната сирийска кюрдска партия, чието въоръжено крило е YPG изключи създаването на сирийска кюрдска държава. Нямаме такива планове, заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com