Ердоган: Ние сме готови за Европа, но тя за нас - не

16826
Ердоган: Ние сме готови за Европа, но тя за нас - не

Турция е готова за ЕС, но съюзът не е готов за нас, твърди турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от в. "Хюрриет" и БГНЕС.

"Трябва да бъдем честни и искрени, в процеса на присъединяването ни към ЕС ние успяхме да покрием много глави. Каквото и ново изискване или глава да ни представят, ние сме готови в рамките на 2-3 месеца. Защото Турция е напълно готова, но Европа не е", казва Ердоган по време на срещата на високо равнище на енергийните пазари.

Според него по отношение на тероризма нещата са "влезли в пещерите". "Опитват се да проведат игра в Джизре. Хора в официалното облекло на държавни служители и в бронирани автомобили залагат бомби по улиците, а после други държавни служители ги залавят. Вече навлязохме в пещерите", коментира президентът. Той визира арестувания вчера в Джизре полицейски директор Ерджан Демир, обвинен в убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк и последвалото напрежение там. Ердоган подчертава, че Турция се ангажирала с международните усилия за борбата с тероризма и това се дължи на осъзнатата необходимост от справянето с вътрешните й проблеми. Ние сме наясно със средите, които упорито работят да отклонят страната от целите й и добре виждаме кой подклажда този огън, допълва той. Турският президент изразява и личната си убеденост, че правителството ще преодолее всички проблеми с далновидност и мъдрост и това ще бъде факт през 2023 г.

Ердоган говори за несправедливостта в енергийния свят и акцентира на факта, че днес 1,3 млрд. души са лишени от електричество. Общото производство на електроенергия в 800-милионна Африка е равно на потреблението само в Ню Йорк, посочва той. Според него изходът от тази несправедливост е в решението да се даде приоритет на по-слабо развитите страни да инвестират в енергетиката. Международните компании трябва да бъдат по-чувствителни към този проблем, призовава той и уточнява, че турското министерство на енергетиката в момента председателства Международната агенция поради ротационния принцип за ръководството й. Ердоган уверява, че страната му е готова да понесе отговорност за регионите на енергийната бедност. Турция е разположена в центъра на енергийните коридори изток-запад и север-юг и планира различни международни събития, казва той.

"Важни стъпки са направени за превръщането на Близкия изток и Каспийския басейн в мост за енергийните източници на света и тези възможности трябва да се трансформират в мир и благоденствие, а не за разрушителни цели. Турция определено може да печели от ядрената енергия и ние сме готови за това, страната ни е втората по големина мрежа в Европа и функционира безпроблемно. Кажете ми какво ни липсва, къде блокирахме – отговори няма! Европа не иска и не може да отговори, и няма промяна в поведението й спрямо нас така, както и при другите глави от предприсъединителния процес", подчертава Ердоган. Той отправя упрек за неосъществения проект "Набуко" и посочва, че ТАНАП "дойде и си отиде", но се надява в кратки срокове газът да потече. И въпреки всичко Европа ще продължава да наблюдава Турция отстрани и да търси проблемите й, заключава турският президент.

Информационните агенции отбелязват още по-подробно акцентите от словото на президента пред енергийните босове. Турция не е богата на природни ресурси, но дори да използва докрай алтернативните такива, зависимостта й от другите държави ще продължи, признава Ердоган. Миналата година са положени основите на Южния газов коридор в Баку, сега продължават работите по новите проекти, в това число и такива в Ирак. Турция няма да компрометира политиката си въпреки нелоялното и безкомпромисно отношение на Кипърската гръцка страна, и ще продължи усилията си нефтът и природният газ да се превърнат в символ на мира, твърди той. Според него през последните 12 г. интензивното развитие на страната му показва огромната енергийна нужда. До 2023 г. консумацията на електроенергия ще бъде удвоена, което налага увеличаване и на инвестициите в сектора, предвидени са средства в размер на 120 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com