Ердоган: Мюсюлманите, а не Колумб са открили Америка

38606
Ердоган: Мюсюлманите, а не Колумб са открили Америка
Снимка: Getty Images

Турският президент Реджеп Ердоган уверено поддържа тезата, че американският континент е бил открит от мюсюлманите още през XII, а не от генуезкия мореплавател Христофор Колумб два века по-късно, предава АФП.

Контактите между Латинска Америка и исляма датират от XII век. Мюсюлманите са открили Америка през 1178 г., не Христофор Колумб, заяви уверено Ердоган в телевизионна реч в Истанбул на среща върха на мюсюлмански водачи на страни от Латинска Америка, организирана от турските власти.

Путин се скара на Ердоган

Скандал се разразил между президентите на Русия и Турция, когато провели телефонен разговор за ситуацията в Сирия. Това твърди в. Mosco...

Мюсюлмански моряци са достигнали Америка още през 1178 г. Колумб споменава съществуването на джамия на хълм по кубинското крайбрежие, изтъкна той и дори посочи, че е готов да участва в строителството на джамия на мястото, посочено от генуезкия пътешественик.

"Една джамия би изглеждала прекрасно на този хълм днес", добави турският държавен глава.

Според историческите книги Христофор Колумб е бил първият чужденец, стъпил през 1492 г. на американския континент, търсейки с флотилията си нов воден път към Индия. Мюсюлмански историци и теолози, едно съвсем ограничено малцинство, неотдавна оспориха откривателството му, изтъквайки по-ранно мюсюлманско присъствие в Америка, макар там да не е открита и следа от исляма.

В много спорна статия, публикувана през 1996 г., историкът Юсеф Мруех споменава пасаж от дневниците на Колумб, в който се говори за джамия в Куба. Но неговите колеги единодушно отхвърлиха хипотезата му, изтъквайки, че "тази джамия" е само описание на формата на пейзажа.

Турция привика германския посланик заради карикатура на Ердоган

Турското външно министерство повика германския посланик, за да протестира срещу появата в германски учебник на карикатура на президен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com