Ердоган: Мирният процес с кюрдите е невъзможен

6074
Ердоган: Мирният процес с кюрдите е невъзможен

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е невъзможно да бъде продължен мирният процес с кюрдските бойци и че политиците с връзки към "терористични групи" трябва да бъдат лишени от имунитета си.

"Не е възможно за нас да продължим мирния процес с тези, които заплашват нашето национално единство и братство", каза Ердоган на пресконференция, цитиран от в. "Хюриет" и БГНЕС.

Според президента "зоната за сигурност" в северна Сирия, която трябва да бъде постигната от съвместната дейност на Анкара и Вашингтон, ще помогне за връщането в страната на 1,7 млн. сирийски бежанци, които се намират в Турция.

Той също така обеща държавата да не се отказва от борбата си срещу тероризма, след като по-рано миналата седмица започна въздушни нападения срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия и Кюрдската работническа партия (КПП) в Ирак.

"Няма да отстъпваме в нашата борба срещу тероризма, това е процес и той ще продължи със същата решителност", каза още той.

Президентът добави и че очаква НАТО да обяви готовността си да предприеме необходимите стъпки, но отказа да даде повече подробности.

В същото време генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че организацията за сигурност стои твърдо зад Турция, която е изправна пред "ужасен акт на насилие" и нестабилност по южната си граница.

"НАТО следи развитието отблизо и заставаме солидарни с нашия съюзник Турция", каза Столтенберг при откриването на извънредната среща на Алианса, поискана от Анкара, съобщава АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com