Екстремисти превзеха Мосул

67475
Екстремисти превзеха Мосул
Снимка: Getty Images / Guliver

Екстремисти от „Ислямска държава Ирак и Левант” прегазиха втория по големи град на Ирак, Мосул, като част от усилията им за създаване на регион управляван по законите на исляма в части от Ирак и Сирия. Анализатори казват, че това нападение, последвало след подобни успехи в Рамади и Фалуджа, е част от по-голямата цел, за се покажат слабостите на иракското правителство и така да спечелят подкрепа за своята кампания.

Очевидци разказват, че стотици екстремисти във военни униформи пристигнали в южната част на Мосул и си проправили път на запад, преди за превземат сърцето на града, докато превземали военни бази, правителствени сгради и телевизионни станции.

В Ирак разцеплението между властите става все по-сериозно

Цялата отговорност за падането на град Мосул в ръцете на ислямистите носи министър-председателят на Ирак Нури ал Малики. Това заяви д...

Амир Форан, репортерът в Мосул на кюрдската служба на радио Voice of America съобщава, че в началото всички очаквали силен отпор на иракските правителствени сили, подкрепени от тежко въоръжените им хеликоптери. По думите му, никой не е очаквал екстремистите от „Ислямска държава Ирак и Левант” да поемат контрол над целия град.

Намиращ се в Мосул лекар описва изпитания шок, осъзнавайки, че градът е оставен беззащитен.

„Няма сражения. Те бягат. Всички, армията, те бягат. Това е невероятно. Цялата армия в лявата част на града, напуснаха града без и едно сражение”, казва той.

Кен Полак, експерт по Близкия изток в института „Брукингс”, казва, че липсата на реакция на иракските сили е резултат от политизирането на иракската армия и намаляването обучението на нейните военнослужещи.

В Ирак въоръжават обикновени граждани за борба с екстремисти

Иракското правителство ще предостави оръжия и оборудване на гражданите, които се запишат като доброволци в борбата срещу екстремистит...

„Това, което видяхме от иракските сили за сигурност в Мосул е показателно за по-широк модел, който наблюдаваме при иракските военни след изтеглянето на американските сили през 2011 г. Иракчаните никога не са били страшни, но постигнаха определени нива на компетентност при американците”, казва Полак.

Полак пояснява, че други фактори, включително смяната на ключови генерали, е довела до широкомащабно падане на морала, което е видно в сраженията на армията срещу екстремистите от „Ислямска държава Ирак и Левант” в град Фалуджа, провинциите Анбар и Мосул.

По думите му, „Ислямска държава Ирак и Левант” е укрепнала през последните две-три години, по време на лошата ситуация в иракската армия, също така експлоатирайки разочарованието на много иракски сунити, почувствали се маргинализирани и без алтернатива, освен да се сражават със шиитското правителство на премиера Нури ал Малики.

Превземането на Мосул е последната стъпка в кампанията на „Ислямска държава Ирак и Левант” за създаване на ислямска държава в Западен Ирак и Източна Сирия. В съобщения до жителите на града екстремистите казват, че искат да запазят безопасността на населението и обещават да не причиняват щети на собствеността им или правителствените сгради.

Над 4000 жертви на атентати в Ирак от началото на годината

Броят на загиналите вследствие на терористични атаки в Ирак надхвърли 4000 души от началото на 2014 година до сега, след като в сряда ...

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com