Експерт: Сирия е на ръба на катастрофа в общественото здравеопазване

5434
Експерт: Сирия е на ръба на катастрофа в общественото здравеопазване
Снимка: Gettyimages

Сирия се намира на ръба на „катастрофа на общественото здравеопазване“ поради появата на огнища на коремен тиф, тежка диария и други заболявания - това е толкова тежко положение, че може да представлява заплаха за целия регион и Европа, предупреди водещ експерт, информира БГНЕС.

Проф. Джон Аштън, президент на Факултета по обществено здраве на Великобритания заяви, че „идеалната буря“ от условия за избухване на епидемии е създадена, като движението на голям брой хора, бягащи от гражданската война е съпътствано от срив на националното здравеопазване и санитарната система. Коремен тиф избухна миналия месец в бежанския лагер Ярмук, който преди войната беше оживено предградие на Дамаск по подобие на Нотинг Хил в Лондон.

САЩ съобщили, че в зоната на руски удари в Сирия "няма никой друг освен терористи"

Американската страна уведоми руското Министерство на отбраната, че в зоната на действие на руската авиация в Сирия "няма никой друг осв...

Децата в лагера, контролиран от Ислямска държава (ИД) и под обсадата на правителствените сили, са били ограничени до яденето на трева и използването на питейна вода от канализацията. ООН призова за достъп до Ярмук, тъй като неговите здравни екипи откриват "все повече доказателства" за разпространението на болестта.

Тифът е предизвикван от силно заразна бактерия и се разпространява от човек на човек чрез храната и водата, които са замърсена със следи от заразени изпражнения или урина. Броят на случаите с диария и хепатит А се увеличават. Проф. Аштън предупреждава, че също така съществува риск от избухване на заболявания с холера, туберколоза, полиомиелит и други заболявания, както и възникването на нови щамове на птичия грип - възможен източник на човешка пандемия. Също така има доклади за появата в някои части на Сирия на лайшманиоза, която прилича на проказата.

Близо 60% от болниците са затворени или функционират частично, а също така има ужасна нужда от лекарства и кръв. Проф. Аштън призова към спешни действия за прекратяване на сраженията, за да бъде позволено на здравната система да се възстанови. Професорът каза, че докато това не бъде направено огнищата на заболяванията могат да се разпространят и в съседните на Сирия страни. „В резултат на вероятността от удължаване на конфликта в Сирия, цената в човешки и социален план ще се повишава с всеки изминал час, а краят на страданията и мизерията не се вижда“, заяви той пред „Индипендънт от сънди“.

„На кратко, приближаваме се до катастрофа на общественото здравеопазване, поради което се увеличават и рисковете за сигурността на Европа и запада от съществуването и появата на нови инфекциозни болести. С повече бомби епидемията няма да бъде спряна. Само мир и намаляване на риска от конфликт ще направят това.

Сирийската гражданска война, в която участват силите на президента Башар асад, ИД, свързаните с Ал Каида групировки, Свободната сирийска армия, кюрдските групи и други бунтовнически сили – създаде “комплексто хуманитарно извънредно положение с идеална буря от инфекциозни болести, в резултат на мащабно човешко разселване и срив на здравеопазването в страната.“ Професорът допълва: „Здравната система беше компрометирана чрез разрушаването на болнични заведения, недостиг на здравен персонал и липса на достъп до ключови лекарства и медицински доставки.“

39 цивилни са загинали след руските въздушни удари в Сирия

Най-малко 39 цивилни граждани, сред които осем деца и осем жени, са убити при руските въздушни удари в Сирия през последните четири дни...

„Инфраструктурата на общественото здравеопазване е отслабена от недостиг на персонал, ограничения на мобилността на персонала и компрометирания комуникационен капацитет.“

Криз Гънес от агенцията за бежанците на ООН (UNRWA), занимаваща се и с палестинските бежанци в Близкия изток, който е работил м Ярмук до превземането му от ИД, информира, че около 30 души в лагера са се разболели от тиф след април. И предупреждава: „Това, от което се страхуваме, което виждаме, е само върхът на айсберга.“ Според него положението е по-лошо, отколкото го описва проф. Аштън. „Ако децата ви са убити, загубили сте дома си и сте хванал тиф положението отина отвъд катастрофата“, казва той.

Миналия месец UNRWA предупреди, „е е изправена пред тежка финансова криза поради липсата на пари в страните членки на ООН. Гънес преценява, че такива фондове са „много ефективно използвани пари на британските данъкоплатци“, защото за хората, на които се помага, „е много по-малко вероятно да рискуват живота си в лодки или пътувайки през опасни и контролирани от бунтовници райони, за да достигнат до бреговете на Европа“, стига да имат алтернатива.

Проф. Аштън и други експерти предупреждават срещу всякакви предразсъдъци срещу бежанците, идващи в Европа от Сирия, поради здравословни причини. Вирусологът проф. Джон Оксфорд е на мнение, че е малко вероятно болести като коремен тиф да представляват риск за повечето европейски страни, поради високите стандарти на обществените санитарни и здравни грижи, като отбелязва, че и преди конфликта в Сирия е имало огнища на коремен тиф.

Той допълва, че би бил по-загрижен при респираторна инфекция, но дори и при такъв случай той е убеден, че здравните системи в западните страни ще предотвратят развитието на сериозен проблем. „В съответствие със скоростта на разпространение на този организъм те имат шанс, нали така? Досега не са го правили. Но не виждам нищо неочаквано, с което да не можем да се справим."

Сирия се е съгласила да участва в свиканите от ООН консултации

Сирия се съгласи да участва в свиканите консултации от специалния пратеник на ООН Стефан Мустура, резултатите, от които могат да бъдат ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com