Експерт: Новината за снижаването на Еверест не е съвсем коректна

4416
Експерт: Новината за снижаването на Еверест не е съвсем коректна

Промени на релефа в Непал задължително ще се случват. Те вече са се случили и са отчетени от някои наблюдатели, най-вече благодарение на данните от европейския спътник, преминал над района на Хималаите 4-5 дни след земетресението над района. Това каза за БНР проф. Емил Ботев, ръководител на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН по повод информациите, че земетресението в Непал е предизвикало снижаване на връх Еверест.

"Да се говори за 2 сантиметра и нещо е не съвсем коректно, тъй като това, горе долу, е точността на метода", смята експертът. "Моето мнение е, че предстоят тепърва допълнителна обработка на данните и съгласуване с други методи, не само такива интерферентни и с използване на спътникови данни", допълни той.

Земетресението в Непал е скъсило Еверест

Земетресението, от което пострада на 25 април Непал, е скъсило Еверест, пише в. "Хъфингтън пост", позовавайки се на данни, изнесени о...

По думите му въпросът е труден, но задължително такива промени съществуват. "Доказано е, че с цели 3 метра е придвижен на юг целият предхималайски масив, заедно с Хималаите, при това „възсядане“ върху индийската плоча, където е равнината на Ганг.... Няма как в релефа в последващите планински вериги на Хималаите да не са настъпили изменения", каза Емил Ботев.

Ботев заяви, че приема за достоверни информациите за издигане на в. Анапурна.

Той коментира и новината за изместване на земната ос. "Това изменение води само до микросекунди увеличение на скоростта на Земята и  мого малка част от един градус от ъгъла оста на въртене. Тази ос на въртене сама по себе си участва в такива периодични изменения с по-голяма стойност с близо градус и повече от градус изменение, които се наричат „нотационни“ или „прецесионни", каза Ботев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com