ЕС увеличава хуманитарната помощ за Сирия с 50 млн. евро

14773
ЕС увеличава хуманитарната помощ за Сирия с 50 млн. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия ще отпусне допълнителни 50 милиона евро за хуманитарна помощ за Сирия, тъй като кризата се задълбочава, предаде БГНЕС.

Така сумата на помощта за тази година достига 150 милиона евро. Целта е да се помогне на най-уязвимите хора в конфликта, който досега е отнел живота на повече от 170 000 души, а половината от 23-милионното население на Сирия е разселено.

Комисията съобщи още, че са одобрени предложенията за увеличение на помощта за съседните страни, в които има "безпрецедентен приток на бежанци". Допълнителните 125 милиона евро за бежанците са в допълнение на вече отпуснатите 75 милиона евро от Европейския инструмент за съседство и партньорство.

Сирийският конфликт се смята за "най-голямата в света хуманитарна криза", твърди Комисията в свое изявление. 9,3 милиона души в страната и други 2,8 милиона бежанци имат нужда от помощ.

От началото на конфликта през март 2011 г. повече от 1 милион сирийци са бежанци в съседен Ливан. Сирийски бежанци има и в Йордания, Египет, Турция, Ирак. 125 000 сирийци са потърсили убежище в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com