ЕС се активизира в преговорите с Турция

21877
ЕС се активизира в преговорите с Турция
Снимка: Thinkstock/ Guliver

По време на мандата на комисията на Жан-Клод Юнкер ще бъдат отворени няколко глави от преговорите. Това обявиха в Анкара върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

От своя страна турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир обеща не просто формално отваряне на нови глави, но и реален напредък.

ЕС удря финансово рамо на Турция заради бежанците

Европейският съюз ще подпомогне Турция с още 70 млн.евро заради бежнаската вълна, заляла страната.  Страните от ЕС трябва да се ...

Наред с горещите теми като ролята на Турция в борбата с джихадистите от "Ислямска държава" и отношенията на Анкара с Москва, европейските и турските дипломати изненадаха света с обещания за подновяването на процес, който изглежда обречен да бъде вечно замразен, съобщи „Блумбърг”, цитиран от „България он ер”.

Същинските преговори за присъединяването на Турция започнаха през 2005 г., но бяха стопирани под натиска на Германия и Франция, които са скептични към евроинтеграцията на толкова голяма и многолюдна мюсюлманска държава.

Федерика Могерини посочи като мотив за възобновяване на процеса общите интереси на ЕС и Турция в гарантирането на сигурността в региона и задълбочаващото се икономическо сътрудничество.

„Отнасям се много позитивно към възможността да отворим една или друга глава на преговорите през следващия мандат на комисията. Целта на Турция е да приеме европейските ценности. И това е основната задача”, каза и еврокомисар Йоханес Хан.

Йоханес Хан призова за по-бързо приемане на Турция в ЕС

Благосколонен към присъединяването на Турция в ЕС се показа еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. На прескоференция в Анкара, той...

Според Волкан Бозкир, министър по европейските въпроси на Турция, целта сега не е просто да се отвори нова глава в преговорите, а да се постигне истински прогрес.

Тези обещания на турските власти, всъщност, не са само на думи. Според Бозкир, през последните 3 години страната е приела 167 закона, синхронизирани с европейското законодателство. За да се присъедини към ЕС, Турция трябва да постигне споразумения с Брюксел по 35 глави. До момента са проведени преговори по 14 от тях, без успех.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com