ЕС отлага среща с Турция, за да избегне влошаване на отношенията

19595
ЕС отлага среща с Турция, за да избегне влошаване на отношенията
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Срещата между Турция и ЕС бе отложена поради притеснения на блока, че подобна среща би обтегнала отношенията заради критики от европейска страна, предаде БГНЕС.

"Отношенията между Анкара и Брюксел са обтегнати, но могат да се влошат, ако планираната среща се състои", каза високопоставен представител на ЕС за вестник "Хюриет". Срещата на комисиите по присъединяване от Турция и ЕС беше първоначално насрочена за следващата седмица. "В подобна ситуация отношенията са по-напрегнати заради забраната на Туитър и Ю Туб. Ние не искаме да има такава среща. Ще има твърде много критики към Турция. Хората, които не искат тази среща да се състои, могат да бъдат разделени на два лагера. Едните не искат среща, защото не са положително настроени към Турция, а другите не искат въобще да продължават разговорите с Турция", добави дипломатът.

Турски дипломатически източници, пожелали анонимност, съобщиха, че Турция и ЕС са били на път да подпишат принципно споразумение за провеждане на заседание на Съвета за асоцииране на Турция в ЕС през юни. Независимо от сегашното напрежение, срещата през юни би могла да бъде затруднена от предстоящите през август президентски избори в Турция.

Министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи критики към решение на Конституционния съд относно забраната на Туитър на 20 март, предава АФП. "Разбира се, че сме обвързани с решението на Конституционния съд, но аз не трябва да го уважавам. Аз не уважавам това решение", каза Ердоган ден преди забраната за социалната медия да бъде премахната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com