ЕС дава спешно милиони евро за голям бежански лагер в Сирия

5133
ЕС дава спешно милиони евро за голям бежански лагер в Сирия
Снимка: Gettyimages

Европейският съюз отпуска 2,5 милиона евро спешна помощ за палестинските бежанци в Сирия, съобщи Европейската комисия. Средствата ще бъдат насочени към нуждаещите се чрез структурите на ООН.

Помощта е животоспасяваща и ще бъде раздадена под формата на пари в брой и жизненонеобходими изделия, се уточнява в съобщението.

"Ислямска държава" взриви църква в Сирия

Членове на радикалната групировка „Ислямска държава“ взривиха църква в североизточния сирийски град Тел Насри, съобщава ТАС...

Бежанците, които ще получат подкрепата, се намират в бежанския лагер „Ярмук” край Дамаск. В този лагер убежище намират 18 000 палестинци. В неделя, 5 април, близо 2000 души успяха да се евакуират от лагера, след като той беше нападнат от бойци на "Ислямска държава".

Сраженията между "Ислямска държава" и палестински бойци за контрол над бежанския лагер продължават и днес, информира bTV. След като миналия четвъртък въоръжените части на ООП изтласкаха джихадистите, вчера отрядите на „Ислямска държава” продължи настъплението си към сирийската столица пред „Ярмук”.

През февруари 2014 г. сирийските бунтовнически групировки се изтеглиха от лагера след споразумение с палестиинските групировки, противници на режима в Дамаск. Оттогава сирийската армия обсажда лагера, чиито обитатели страдат от липса на храна, вода и медикаменти. Намесата на „Ислямска държава” в сирийския конфликт усложни ситуацията, понеже групировката смята режима в Дамаск за свой враг, но воюва и с другите антиправителствени бунтовнически групировки в борба за териториална хегемония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия