ЕК не иска да коментира изказването на Ердоган, че държавата Кипър не съществува

22389
ЕК не иска да коментира изказването на Ердоган, че държавата Кипър не съществува
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия предпочете да не коментира предизвикалото възмущение в Гърция и Кипър изказване на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, че „държавата Кипър не съществува”.

Официалният представител на европейския комисар по разширяване и европейска политика за съседство Щефан Фюле – Питър Стано – се ограничи с неутрално изявление, предаде ИТАР-ТАСС.

Ердоган: Няма държава, която се нарича Кипър

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган направи провокативно изявление по време на посещението си в Полша, отбелязвайки, че "няма никак...

„Европейската комисия не коментира подобни изказвания или техните интерпретации в медиите”, каза Стано, цитиран от вестник Cyprus Daily. "Комисията избягва да обсъжда заплахи или други действия, които могат да нанесат вреда на нашите добросъседски отношения и мирното разрешаване на разногласията”, добави говорителят.

Изданието отбелязва, че в Брюксел са очаквали ЕС да заеме определена позиция и даде строг отговор на изказване на лидера на страната-кандидат за членство в Съюза, насочено срещу страна-членка на ЕС. ЕК обаче е предпочела да се въздържи от оценка на изказванията на Ердоган, посочва изданието.

В неделя по време на посещение в Полша премиерът на Турция изложи своето виждане за причините, които затрудняват процеса на преговорите за встъпване на страната в ЕС. Той заяви: „Не съществува страна, която се нарича Кипър. Има администрация в Южен Кипър. Има и Северен Кипър и „зелена линия” (буферна зона на ООН) между тях.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com