ЕК готова да обсъжда с Русия "Южен поток" във всеки момент

20991
ЕК готова да обсъжда с Русия "Южен поток" във всеки момент

Еврокомисията е готова да обсъжда с Русия проекта „Южен поток" във всеки момент, включително и на предстоящата в края на седмицата тристранна среща между представители на Брюксел, Киев и Москва. Това заявиха от самата ЕК.

Междувременно от Комисията отрекоха информациите, че са прекратили разследването срещу „Газпром" за ограничаване на конкуренцията в Централна и Източна Европа.

Стойнев посъветва Екатерина Захариева да чете по-внимателно

Бих посъветвал служебният премиер Екатерина Захариева да чете по-внимателно, когато коментира проекта "Южен поток". Не отговаря на исти...

„Тристранната среща в Берлин ще бъде посветена главно на търсене на решение на газовия спор между Русия и Украйна", уточни говорителката на комисар Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер, но добави, че ако руската страна постави въпроса за „Южен поток", няма проблем той също да бъде обсъден.

„Винаги сме били отворени за дискусии за „Южен поток". По въпроса дали инициаторите ще поискат за него изключение от европейското законодателство - ако това стане, ние ще разгледаме това искане", заяви Холцнер.

Информацията, че Еврокомисията е прекратила разследването срещу „Газпром" бе опровергана с уточнението, че са прекратени само разговорите с Русия за постигане на споразумение. Разговорите, които са част от процедурата в подобни случаи, не са дали резултат, затова са били преустановени, но самото разследване продължава.

То започна преди две години заради съмнения, че руският газов гигант затруднява конкуренцията, пречи на разнообразяването на доставките, сегментира пазара и формира несправедливо цените в Централна и Източна Европа. Общо осем страни, сред които и България, са обект на проверките от страна на Еврокомисията.

ЕП отново препоръча спиране на проекта "Южен поток"

За втори път през последните няколко месеца Европейският парламент излезе с препоръка за спиране на проекта "Южен поток". Призивът се с...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com