Документи показват как "Ислямска държава" контролира териториите си

7799
Документи показват как "Ислямска държава" контролира териториите си

Документи, иззети от офисите на „Ислямска държава“ (ИД) в сирийския град ТалАбияд, хвърлят светлина върху това как групировката прилага драконовските си закони в областите под неин контрол. Информацията е получена в Ал Джазира, които разпространиха документацията. Те разкриват също така и степента на организираност на ИД, постигната през двете години на офанзива в Сирия и Ирак.

Град ТалАбияд се намира на сирийско-турската граница. През юни 2014 пада в ръцете на ИД, когато джихадистите превземат селището от сирийските бунтовници, борещи се срещу сирийския президент Башар ал Асад.

Антитерористична акция се извършва в Македония

Македонското вътрешно министерство започна тази сутрин спецакция по задържането на членове на Ислямска държава. Антитерористичната...

Миналият месец обединените сили на кюрдските милиции YPG и сирийски бунтовнически сили, подпомагани от американски въздушни удари, успяха да изтласкат ИД от града. Под контрола на ИД, 200 000 жители са били следени изкъсо относно правилното спазване на прочита на „ислямските“ норми от групировката.

В документ от 12 май 2015, подписан от религиозната и морална полиция на ИД, известна като Ал Хисба, един човек е задържан за това, че не е посещавал петъчните молитви в джамията. Той е бил принуден от религиозния съдия на ИД да попълни договор за залог, че ако извърши отново същото нарушение, ще „приеме всяко решение, наложено от Ал Хисба“, без да се уточнява какво ще е наказанието.

Друг документ разкрива, че жител на ТалАбияд е принуден да подпише формуляр за залог по обвинение в „лъжа“, въпреки че съдията не дава подробности относно обвинението и какво ще е наказанието при повторно нарушение. В други доклади става ясно, че Ал Хисба са задържали хора заради „незнание как се бръсне брада“, контрабанда на цигари и пушене. Групировката е особено ревностна в регулирането на поведението на жените в областите, които контролира в Сирия и Ирак.

В множество от документите, получени в Ал Джазира, се показва как групировката често се опитва да наложи силен натиск върху жени чрез роднини. В ТалАбияд мъже са били задържани от ИД по обвинение, че техните роднини от женски пол са били гримирани на открито. Подобно на други случаи, полицията Ал Хисба принуждава мъжете да подписват документи, с които приемат да бъдат подложени на неуточнено бъдещо наказание от групировката, ако техните жени в семейството им отново извършат нарушение.

Запазена е и книга, съдържаща разрешителни за пътуване на жени в рамките на държаните от Ид райони. Един документ от април 2015 година е свързан с разрешение на жена от ТалАбияд да пътува до град Ракка, де факто главният град на ИД. Разрешителното е валидно само за ден след издаването му. Не става ясно защо жената е пътувала или дали е трябвало да има мъж придружител.

Заминеш ли, смятай се за мъртъв

Може би Ебрахим Б. се надява на по-лека присъда като разкаже открито какво е преживял сред джихадистите от "Ислямска държава" (ИД). Той...

Пред Ал Джазира таксиметров шофьор от ТалАбияд разказва, че дори мъжете са били спирани на улицата, ако дрехите им са „неподходящи“ като дължина.  Според получените документи, мъжете са били принуждавани да попълват формуляри, с които се ангажират да променят стила си на обличане или да приемат наказание от групировката. Разкритията показват, че ИД са обсебени от идеята за контрол на морала в своите територии.

Свидетелства на жители от ТалАбияд обрисуват картина на редовно прилагани публични наказания. Бойците на ИД принуждават цивилни, дори деца, да наблюдават прилагането на техните закони.

Освен с наказания, ИД контролира населението и с религиозни уроци за „правилното разбиране на религията“. Документ от 19 май 2015 свидетелства, че са били наказвани хора в близост до ТалАбияд за „незнание относно ритуалите“.

Бойците на „Ислямска държава“ показват и специфичен подход към безобидни форми на забавление. Документ на религиозната полиция Ал Хисба от средата на май, издаден от Юсеф бин Салих ал Араби, ръководител на полицията, възлага на управителя на провинция Ракка да бъдат забранени игрите в билярдните зали. Собствениците на игрални зали могат да получат обезщетение от групировката за загубите си през „Службата за изпълнение на съдебната власт и оплаквания“, създадена от ИД. Документацията показва, че групировката има функционираща бюрокрация, която поддържа ежедневна отчетност.

След връщането на контрола върху ТалАбияд някои от избягалите му жители започнаха да се връщат. Въпреки че градът не е под властта на ИД, групировката изглежда не се е отказала от него. На 30 юни бойци на ИД започнаха изненадваща атака и окупираха част от ТалАбияд, но бяха отблъснати на следващия ден.

ИД разстреляла 120 жители на Мосул за два дни

През последните два дни над 120 жители на иракския град Мосул са били разстреляни от джихадисти на групировката "Ислямска държава" (И...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com