Докладът за малайзийския боинг не дава информация кой е свалил самолета

2910
Докладът за малайзийския боинг не дава информация кой е свалил самолета
Снимка: Gettyimages

Малайзийският боинг, свален над Източна Украйна през юли миналата година, е бил уцелен с ракета "Бук" руско производство, потвърди окончателният доклад на Съвета за сигурност на Холандия. Той бе оповестен днес в авиобазата Гилзе-Рейн от председателя на Съвета Тибе Йустра, информира БНР.

Боингът е бил ударен в предната му лява част, на по-малко от метър от кабината на пилотите. Уцелила го е ракета с номер на бойната глава 9N314М, изстреляна от зенитно-ракетния комплекс "Бук", заяви Тибе Йустра.

Русия блокира резолюция на ООН за малайзийския Боинг

Съветът за сигурност на ООН днес не прие резолюция за създаването на трибунал за преследване на виновните за авиокатастрофата на мала...

Докладът не се занимава с въпроса кой е виновен за свалянето на самолета, но отбелязва, че въздушното пространство над зоната е трябвало да бъде затворено за граждански полети. Посочени са и двете доминиращи версии.

Западът и Украйна смятат, че боингът е бил ударен от подкрепяни от Москва бунтовници, докато Русия твърди, че е бил обстрелян от контролирана от украинските сили територия. За да се установят истинските обстоятелства е необходимо допълнително разследване, каза Тибе Йустра. При свалянето на самолета загинаха всички 298 души на борда.

Украйна и Холандия решиха да удължат сътрудничеството в разслед-ването на катастрофата с малайзийския боинг над Донбас до 1 август 2016 г. Това съобщи ръководителят на украинската правителствена следствена комисия Генадий Зубко, който представи украинския доклад от разследването, предаде ТАСС.

Според Зубко украинските изводи съвпадат с данните в холандския технически доклад, но международното разследване не уточнява мястото, от което е изстреляна ракетата, нито кой я е изстрелял. Зубко отхвърли като неоснователни обвиненията към Украйна, че не е затворила своевременно въздушното си пространство.

ООН ще създава трибунал за катастрофата на малайзийския "Боинг"

СС на ООН назначи за сряда 29 юли разглеждането на проект на резолюция за създаването на международен трибунал за авиокатастрофата на...

По-рано днес в телефонен разговор украинският президент Петро Порошенко и холандският премиер Марк Рюте се договориха окончателното решение за трагедията да вземе под внимание наказателното разследване, което се извършва от Украйна, Холандия, Австралия, Малайзия и Белгия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com