Добрият пример на Индонезия - страна на религиозна толерантност и разбиране

53918
Добрият пример на Индонезия - страна на религиозна толерантност и разбиране
Снимка: Цветомира Минкова

 

 

Вчера ви запознахме с религиозните особеност на Индонезия - страна, в която съжителстват много вярвания, но където цари завидна толерантност на хората едни към други. Днес ще илюстрираме допълнително това явление с помощта на фотографиите на младата журналистка Цветомира Минкова, която наскоро се завърна от посещение в азиатската държава.

На остров Ява се намира един от най-старите и най-големи будистки храмове в света Боробудур. Всяка година будистите в Индонезия отбелязват празника Весак при монумента, който е и най-посещаваната световна туристическа забележителност на Индонезия.

Статуя на Буда. Боробудур в течение на векове лежи скрит под пластове вулканична пепел и растящата междувременно джунгла. Фактите около изоставянето му остават загадка. Голяма част от статуите са откраднати или разрушени, тази е една от малкото изцяло запазени. Жителите от околните селища не изповядвали същата почит към храма, както някога в миналото, и за тях той бил само източник на строителни материали, а търсачите на сувенири обезглавяват много от статуите на Буда и ги пренасят в частни замъци и музеи по целия свят.

На върха на Боробудур са разположени 72 ступи – каменни камбани, във всяка от които има статуя на Буда. Според вярванията на индонезийците, ако си пожелаеш нещо и успееш да пипнеш статуята вътре, желанието ти ще се изпълни.

На остров Ява се намира и един от най-големите и красиви индуистки храмове – Пранбанан. Той се състои от три основни постройки, разположени в главния двор, които носят имената – Вишну, Брахма и Шива, и са обърнати на изток. Всеки от тях има по един придружаващ го храм, който е обърнат на запад. Освен тях има два странични храма, четири храма келир (малки храмове, които напомнят на пурите в Бали и които се смятат за пазители от зли духове) и четири храма в четирите ъгъла.

Джамията „Истиклял“ се намира в столицата на Индонезия, Джакарта. Това е най-голямата джамия в Югоизточна Азия като капацитет за побиране на хора и размери. Това е националната джамия на Индонезия. Името ѝ в превод означава „Независимост“.

Неоготическа катедрала се намира точно срещу джамията „Истиклял“. Тяхната близост не е случайна. Първият президент на Индонезия, Сухарто, избира мястото за джамията нарочно, за да символизира националната философия на единство в многообразието, където всички религии могат да съществуват съвместно в мир и хармония. Днес двете институции продължават да си сътрудничат помежду си, особено при паркирането на автомобили по време на религиозни празници. Паркингът на джамията се използва от църковното общество по време на Великден и Коледа, както и обратното, по време на мюсюлманските молитви Ейд, паркингът на джамията използва пространството пред катедралата.

Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света. Въпреки това, на остров Бали 90% от населението са индуисти.

Във всяка къща на остров Бали има храм. Балийците почитат божествата си като палят ароматни свещи, слагат цветя в косите и ориз на челата си.

Доктрината на „Бинека Тунггал Ика Тан Хана Дарма Манггура“ повелява взаимно уважение между последователите на различни религии. Балийците са приели тази концепция присърце, защото в историята на о. Бали няма нито един религиозен конфликт. Религиозната толерантност и културното многообразие в Индонезия стават очевидни, когато посетите Puja Mandala на хълма на Нуса Дуа в регентство Бадунг.

Комплексът на поклонението е дом на джамията Ибну Байула, която се намира в непосредствена близост до католическата църква Мария Бунда Сегала Бангса. До католическата църква е будисткият храм Будина Гуна. В Букит Доа (Хълмът на молитвите) протестантска църква се издига до индуисткия храм Джахад Натха.

Джамията Ибну Байула

Католическата църква Мария Бунда Сегала Бангса

Индонезия – държава на религиозен сепаратизъм или на религиозна търпимост?

Въпреки че повече от 88% от индонезийското население е мюсюлманско, Индонезия не е държава, основана на религията. Идеологията там е Pa...

Будисткият храм Будина Гуна

Протестантската църква Букит Доа

Индуисткият храм Джахад Натха

В Джогджакарта посетихме неправителствена организация, чиято цел е диалог между различните вероизповедания. Мисията ѝ е да поддържа плурализъм, диалог и стабилно сътрудничество между религиите, както и да подпомага процеса на религиозна трансформация по хуманен начин, запазвайки справедливостта, мира и единството без насилие.

Сваличище в Индонезия взе 18 жертви, бедственото положение ще е тримесечно

Вече 18 са жертвите на свлачището в индонезийската провинция Централна Ява. Губернаторът обяви бедствено положение за период от три мес...

Това се осъществява чрез развитие на научните изследвания, алтернативно образование, което цели открито и обективно отношение към вероизповеданията, а също и да се изследва и популяризира религиозен плурализъм: „Религиозният плурализъм (включително религиите на отделни племена) в Индонезия е sunnatullah или божествен дар. Никое физическо лице или група не може да попречи, да отхвърли, или отстрани религиозния плурализъм, в който индонезийците вярват. Освен това, няма начин да се съчетаят различните религии и вероизповедания в Индонезия в една религия. Религиите и вероизповеданията са значителен и силен елемент в сърцата на хората.“

Пример за това е знакът, който открихме на стената в офиса на Интерфидей (http://interfidei.or.id/). Той символизира шестте официални религии в Индонезия: ислям, индуизъм, будизъм, конфуцианство, протестантство и католицизъм.

Материалът е реализиран по проекта за млади журналисти Beyond Your World.

Автор на текста и снимките: Цветомира Минкова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com