До 2040 г. Саудитска Арабия се отказва от петрола

15898
До 2040 г. Саудитска Арабия се отказва от петрола
Снимка: Getty Images / Guliver

"Към 2040 г. ще сме готови да се откажем от нефтодобива и повече да не разчитаме на него", заяви министърът на петрола и минералните ресурси на Саудитска Арабия, предаде БГНЕС.

"В бъдеще нашата страна ще стане глобален играч на пазара на слънчева и ветрена енергия. Планираме да изнасяме тъкмо такава, а не петрол", каза министър Али ал-Наими. "Над 1 млрд. души в света живеят без електричество, така че пазар ще има".

"Спадът в цените на петрола не прави соларните електростанции нерентабилни. Използването на слънчева и ветрена енергия е икономическо по-рентабилно, отколкото добива на нефт и газ. Иначе в близките години търсенето на петрол ще продължи".

Рияд заяви намеренията си да намали зависимостта си от нефтодобива още през 2012 г. Саудитските власти планират към 2032 г. страната да произвежда чрез соларни и ветрени електростанции 41 гигавата електроенергия, което е 1/3 от потреблението й понастоящем.

Саудитска Арабия е на първо място в света по доказани петролни запаси - 260 млрд. барела, което е около 1/4 от всички запази на планетата. През април т.г. страната постигна рекорд в нефтопроизводството за последните 10 г. - 10,3 млн. барела за едно денонощие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com