Джоли се изправя срещу "Ислямска държава"

11548
Джоли се изправя срещу "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

"Ислямска държава" използва изнасилването като оръжие в мащаб, какъвто не е виждан по-рано, предупреди холивудската звезда Анджелина Джоли, цитирана от Ройтерс, и призова към по-активни действия срещу виновните.

Джоли, която е специален посланик на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и активистка срещу използването на сексуално насилие в конфликти, посочи, че за "Ислямска държава" изнасилването е политика.

„Ислямска държава“ включи отровното вещество иприт в арсенала си

"Ислямска държава" е използвала бойното отровно вещество иприт, предаде Асошиейтед прес, като се позова на данни на германското разузна...

Хиляди жени и момичета биват отвличани, изнасилвани и продавани в сексуално робство от джихадистката групировка, откакто тя обяви халифат в части от Сирия и Ирак миналото лято, посочват ООН и правозащитнически групи. "Най-агресивната терористична група в света днес използва изнасилването като център на терора си и начин за унищожаване на общности и семейства", каза Джоли пред британска парламентарна комисия, цитирана от БЛИЦ.

Носителката на награда "Оскар", която през 2012 г. обедини сили с бившия британски външен министър Уилям Хейг в инициатива за предотвратяване на сексуалното насилие по време на конфликти, разказа за изнасилени момичета, с които се е срещнала във военни зони. Сред тях е 13-годишна иракчанка, която заедно с приятелките си е била изнасилвана многократно, а след това продадена за 40 долара. Никога не сме виждали нещо като това, което "Ислямска държава" прави, каза Джоли. "Те заявяват - трябва да направиш това, това е начинът да се изгради общество, искаме от теб да изнасилваш", разказа актрисата, призовавайки на действията на групировката да бъде даден силен отпор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com