Давутоглу: Турция няма да участва в сраженията срещу "Ислямска държава"

16217
Давутоглу: Турция няма да участва в сраженията срещу "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

Tурция няма да участва в сраженията срещу „Ислямска държава“ в Ирак, но ще помага на иракските власти в борбата срещу джихадистите. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от AFP.

„Турция няма да бъде страна във въоръжения конфликт в Ирак или Сирия. Ще подкрепим офанзивата в Мосул, но няма да участваме пряко в сраженията“, заяви Давутоглу по време на визита в Ню Йорк.

Турция е спряла 10 000 бъдещи терористи да стигнат Ирак и Сирия

Турция е спряла достъпа на близо 10 000 души, които са имали намерение да се включат в редиците на терористични групи в Сирия и Ирак....

Във вторник Турция изпрати военно оборудване на Ирак в помощ на силите, които се опитват да си върнат контрола над стратегическия град Тикрит от ръцете на джихадистите.

По-рано бе съобщено, че турската военновъздушна база в град Диарбекир, която е най-близката точка до град Мосул в Ирак, контролиран от "Ислямска държава", е приведена в повишена готовност. От базата постоянно излитат и кацат изтребители, а на пилотите е наредено да стрелят без предупреждение, ако се окажат в опасност.

Активността на стратегическата база в Диарбекир се коментира като подготовка за голямата операция по освобождаването на иракския град Мосул от джихадистите от "Ислямска държава". Твърди се, че турските изтребители Ф16 извършват разузнавателни полети, както и че осъществяват контрол върху областта.

Турският министър на отбраната Исмет Йълмъз обяви,че Турция е готова да окаже на подкрепа на операцията в Ирак в областта на логистиката и разузнаването.

Турция готова да удари "Ислямска държава" за освобождаването на Мосул

Турция ще обсъди с иракските власти своята роля в операции срещу "Ислямска държава" /ИД/, в частност за освобождението на Мосул, кога...

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Саудитска Арабия, за да разговаря със съюзниците на Вашингтон от Персийския залив за борбата срещу "Ислямска държава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com