Давутоглу: "Ислямска държава" е продукт на кризата в Сирия, не причина

6777
Давутоглу: "Ислямска държава" е продукт на кризата в Сирия, не причина
Снимка: Getty Images/Guliver

Групировката "Ислямска държава" е продукт на кризата, която се развива в Сирия, а не е причина на проблемите.

Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в интервю за американската телевизия Си Ен Ен, цитиран от в. "Хюриет".

Според министър-председателя властовият вакуум, който е бил причинен от жестокостите на режима на сирийския президент Башар Асад, и липсата на международен отговор са позволили на групировката да процъфти в региона.

"Ако има един човек, който е отговорен за всички тези терористични престъпления и хуманитарни трагедии в Сирия, то това е подходът на Асад, който използва химични оръжия и бомби-варели срещу цивилни. Терористични организации като "Ислямска държава" са били способни да действат в Сирия заради този властови вакуум", каза той.

На въпрос дали отварянето на базата "Инджирлик" или създаването на зона на сигурност по-рано биха предотвратили възхода на групировката, Давутоглу отговори: "Ако това беше направено по-рано, режимът на Асад нямаше да убие толкова много хора или да ги изтласка към Турция, Йордания, Ирак или Ливан. Нямаше да има място или политически вакуум, в който "Ислямска държава" да действа. Така че групировката е продукт на кризата, а не причина за проблема".

Вашингтон и Анкара се съгласиха да работят заедно, за да изчистят северна Сирия от бойци на ислямистката групировка и установят 98 км. дълга и 40 км. широка зона без джихадисти. Тя ще приема както бежанци от "Ислямска държава", така и от режима на Асад.

В своето интервю Давутоглу също така отрече атаките срещу цели на Кюрдската работническа партия (ПКК) да имат нещо общо с възможни предсрочни избори като заяви, че операциите са насочени срещу ПКК, а не срещу прокюрдската Народна демократична партия (НДП).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com