Дамаск под всекидневен обстрел

47551
Дамаск под всекидневен обстрел
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийската столица Дамаск, която сравнително дълго бе пощадена от войната, сега е обект на всекидневни обстрели със снаряди и ракети от страна на опозиционните сили, които по този начин искат да принудят режима да намали натиска върху зоните под техен контрол в региона на Дамаск.

„Това е отговор на въздушните удари на режима срещу контролираните от бунтовниците региони около Дамаск”, коментира Рами Абдел Рахман, директор на Сирийската обсерватория за правата на човека, като добавя, че бомбардировките на опозиционните сили през последните дни са отнели живота на 21 души.

Изстрелвани от Източна Гута – лесничейски регион източно от Дамаск, превърнал се в бастион на опозиционните сили, които режима се опитва безуспешно да изтласка, снарядите падат над множество квартали, сред които е и заможният „Малки”, където се намира президентският дворец.

Засилване на ударите

Опозиционният лидер Абдел Рахман ал Шами уверява, че стрелбата със снаряди е „отговор на засилването на бомбардировките” на режима срещу позициите на опозицията. „Опозиционните сили се опитват да ударят военни цели в Дамаск”, добавя лидерът на групата „Джайш ал Ислам”. Режимът засили обстрелите си по Кафар Батна, източно от Дамаск, и Млейха, казва той, като говори дори и за „клане на деца в Дума в третия ден от мюсюлманския празник” Рамазан байрам.

И в неделя авиацията на режима извърши удари срещу Източна Гута, Кафар Батна и Дума, при което загинаха 64 души, сред които 11 деца. В отговор две опозиционни групи обстреляха столицата на Сирия със 120-милиметрови снаряди. Президентският дворец в сърцето на „Малки”, както и военни позиции също бяха мишена. И „това ще продължи, докато продължават бомбардировките срещу териториите на опозиционните сили”, казва Абдел Рахман ал Шами.

В същото време, най-малко 16 души загинаха, а 79 бяха ранени при обстрел от страна на опозицията срещу кварталите на Дамаск. Жител на столицата дори твърди, че групата „Аджнад ал Шам” разполага с ракети „Катюша”. Във вторник същият източник е чул как ракета се взривява в Джобар, а негов приятел съобщава за ракета, паднала в „Малки”.

В публикувани във „Фейсбук” изявления лидерът на „Аджнад ал Шам” заяви, че групата му ще извършва обстрели срещу режима всеки път щом цивилните в Източна Гута станат мишена на сирийската армия. В друго изказване той посочи, че през последните дни са били обстрелвани президентският дворец в „Малки”, сгради на силите за сигурност и армията.

В четвъртък бомбардировките на режима срещу опозиционните сили около Дамаск бяха подновени. Бунтовниците отговориха със снаряди по двореца на Абасидите близо до Джобар. „Обсадените терористи утоляват омразата си, като извършват удари срещу жилищните квартали”, коментира тогава източник от силите за сигурност, като заяви, че обръчът около опозицията в Джобар и Млейха се затяга.

La presse

ЕС увеличава хуманитарната помощ за Сирия с 50 млн. евро

Европейската комисия ще отпусне допълнителни 50 милиона евро за хуманитарна помощ за Сирия, тъй като кризата се задълбочава, предаде БГ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com