Чомски: САЩ стоят зад "Ислямска държава"

40690
Чомски: САЩ стоят зад "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ стоят зад "Ислямска държава", заяви един от най-видните хуманисти, общественици и философи в света Ноам Чомски. По думите му "Ислямска държава" е истински съвременен Франкенщайн, създаден не от друг, а от САЩ.

Чомски визира естествените политически процеси, довели до възникването на "Ислямска държава".

Австрийски тийнейджърки избягали при джихадистите, но вече искат у дома

Две австрийски тийнейджърки, които заминали за Сирия, за да създадат връзки с джихадисти от "Ислямска държава", са бременни и съобщил...

Появата на ИД и общото разпространението на радикалния джихадизъм е много естествен резултат от чука, който Вашингтон размаха над крехкото общество на Ирак, което едва оцелява след убийствените санкции на САЩ и Великобритания. Те бяха толкова непосилни, че двамата уважавани международни дипломати подадоха оставка в знак на протест, заявявайки, че санкциите са „геноцид" за иракското общество, смята Чомски.

Потвърждение на теорията му дава и бившият оперативен анализатор на ЦРУ Греъм Фулър. Той заяви, че САЩ са един от основните създатели на "Ислямска държава".

"Съединените щати не планираха създаването на "Ислямска държава", но техните разрушителни интервенции в Близкия изток и войната в Ирак бяха основните причини за раждането на й", заявява той пред портала Трутаут.

Подобно е положението и с Украйна. Както се оказа, кризата там е изкуствено създадена и умишлено подклаждана от САЩ, които дори направиха опит да разположат свои бази в района и да засилят влиянието си в Източна Европа и най-вече в Прибалтика, смята анализаторът, предаде КРОСС.

Десетки джихадисти се вливат в редиците на "Ислямска държава" в Кобане

"Ислямска държава" изпраща многобройни подкрепления към сирийския кюрдски град Кобане, който се опитва да превземе от близо месец, ка...

„Веднага след падането на Берлинската стена, а след това и след разпадането на СССР, САЩ започнаха да търсят начини да разширят своята доминация, включително чрез членството в НАТО, като „анексират" районите, които бяха освободени от руски контрол - нарушавайки устните обещания към Горбачов, чиито протести бяха отхвърлени. Украйна е сигурно следващият зрял плод, който САЩ се надяват, че ще откъснат от дървото. Съединените щати са в основата на сегашната украинска криза", категоричен е Ноам Чомски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com