Четири години война в Сирия - в цифри и факти

11975
Четири години война в Сирия - в цифри и факти
Снимка: Getty Images/Guliver

Конфликтът в Сирия, който на практика представлява същинска война, започна през 2011 г., когато в страната, като част от глобалното явление Арабска пролет, което промени режимите на управление в редица страни от Северна Африка и Близкия изток, възникнаха протести против диктаторското управление на сирийския президент Башар Асад. Сирийската власт се отнесе остро към протестите и допусна застрашителното разрастване на радикалната терористична групировка „Ислямска държава“.

Откакто конфликтът започна преди повече от четири години, над 210 000 души в Сирия са били убити, а близо милион са ранените. Това означава, че над 6% от цялото сирийско население или е било убито, или е било ранено.

Следващата бежанска вълна от Сирия може да залее Европа

Турция ще има трудности да се справи с притока на бежанци от гражданската война в Сирия и мнозина от тях най-вероятно ще достигнат до ...

От 2011 г. насам над 3 милиона сирийци са загубили своето работно място, а 12 милиона (от общо 18 милиона души население) са изгубили своя основен източник на доходи преди конфликта. От 15% през 2010 г., безработицата в страната е нараснала до 58% през 2014 г.

Откакто започна конфликтът, над 4/5 от гражданите на Сирия живеят под прага на бедността, като 1/3 от населението на страната е подложено на крайна бедност – хората трудно имат достъп дори и до най-елементарните хранителни продукти, което пряко застрашава техния живот и увеличава значително броя на жертвите от конфликта. Населението, освен всичко друго, в редки случаи има достъп до адекватни медицински грижи.

Поне половината от децата не са посещавали своите учебни занятия през изминалата 2014 г., става ясно от данни на ООН.

6.8 милиона сирийци са били принудени да се преместят да живеят на друго място от началото на конфликта, най-вече в чужбина, като броят на регистрираните бежанци надхвърля 4 милиона души. Това означава, че по отношение на произхода на бежанци, в глобален мащаб Сирия се нарежда на второ място след палестинските територии в Израел.

Сирийското химическо оръжие е почти напълно унищожено, твърди ООН

В доклад пред Съвета за сигурност на ООН генералният директор на Организацията за забрана на химическото оръжие Ахмет Узюмджу съобщи, ...

Използвани източници: United Nations High Commissioner for Refugees; The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East.

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com