Бунтовници: Битката за Дамаск започна

3843
Бунтовници: Битката за Дамаск започна

Битката за освобождението на сирийската столица Дамаск е започнала. Това твърдят бунтовническите сили, цитирани от Франс прес.

По-рано кореспондент на агенцията съобщи, че наситена стрелба с автоматично оръжие се чува в самото сърце на града. Стрелба е била чута край сградата на Централната банка и централната пътна артерия "Багдад". Франс прес съобщава, че столични квартали, чието население е против режима на президента Башар Асад, продължават въоръжените сблъсъци с армията. Прелитат хеликоптери, които също стрелят.

Съпротивата срещу управлението на Башар ал Асад започна през март 2011 г. Опозицията настоява за оставка на президента, който разчита на верните си военни сили, които през последните няколко месеца започнаха да се топят. По неофициални информации през последните дни край Дамаск са струпани около 1000 бунтовници. Техни представители твърдят, че силите на Асад са деморализирани. Свидетелство за това могат да бъдат и редицата дезертирали военни, в това число генерал от елитната репубиканска гвардия.

През последните няколко седмици силите на опозицията постигнаха успехи благодарение на логистичната подкрепа, оказвана им от Турция и финансовата от Катар и Саудитска Арабия.

По неофициални данни броят на загиналите надхвърля 17 хиляди души. Стотици хиляди са бежанци в съседните на Сирия страни. Международният Червен кръст охарактеризира ситуацията като гражданска война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com