Броят на жертвите на аномалните горещини в Индия ежедневно се удвоява

6123
Броят на жертвите на аномалните горещини в Индия ежедневно се удвоява
Снимка: Getty Images

Броят на жертвите на аномалните горещини в Индия ежедневно се удвоява. Само за изминалото денонощие те са 500 и общият им брой се увеличава над 2 хиляди, съобщи Индийската телевизия (India TV).

"Официалната статистика за четвъртък вечерта е 1818 загинали, но и миналата нощ не донесе облекчение на разтопените от жегата градове и села на Индия и без съмнение е отнесла стотици животи" отбелязва директорът на метеорологическия център на Хайдарабад доктор Реди.

"Удвояването на броя на леталните изходи – в неделя 119, във вторник 236, в четвъртък – над 440 загиинали, свидетелства, че отрицателните последици от продължителните горещини в диапазона 43-48 градуса ще убиват (хората с) най-слабите организми и след началото на захлаждането" уверен е експертът.

През този сезон температурите в повечето райони на Индия са над нормата със седем градуса. В столицата Делхи въздухът на сянка се нагрява до 45-46 градуса, а в южните части стига до 47-48 градуса, което е многогодишен рекорд. Нетипичното е това, че тази година жегата превзе практически цялата територия на страната и дори предпланините на Хималаите. В щата Химачал Прадеш, където по колониално време се спасявали от жегата английските господари, температурата на въздуха достигна 42 градуса.

Най-горещо е в южните щати Андхра Прадеш (загинаха 1,3 хиляди) и Телангана (470 загинали). Там температура през деня е до 47 градуса по Целзий.

Според метеоролозите жегите продължават поне до края на седмицата.

Подължават смъртоносните жеги в Индия

Не по-малко от 1200 души са вече жертвите на горещата вълна в Индия, обхванала страната през последните 10 дни, съобщи ТАСС като цит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия