Британски командоси в US униформи на акция в Сирия

7256
Британски командоси в US униформи на акция в Сирия
Снимка: Gettyimages

Британски командоси от спецчастите SAS взели участие в операция на американски специални части в Сирия, при която станали свидетели на на гибелта на командира от Ислямска държава (ИД) Абу Саяф, съобщи в. "Индипендънт".

Тайната акция била проведена през май, но беше огласена от Белия дом като операция само на американски командоси, информира БГНЕС.

ООН поиска да знае кой използва химически оръжия в Сирия

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяване на виновните и подвеждането им под отговорност за употребата на химически ор...

Само че в. "Мейл от сънди" твърди, че операцията е била съвместна на британски и американски специални части, въпреки че британският парламент не е одобрявал изпращането на британски войски в Сирия за сражения с ИД. Вестникът твърди, че елитните британски бойци са били облечени с американски униформи, въоръжени с американско оръжие и закарани в Деир ес-Зор в Сирия с американски самолет "Оспри".

Командосите от SAS извършили разузнавателна мисия на пункта, където бил Саяф и потвърдили неговото присъствие там, преди американски самолети да ударят базата на ИД, а след това бойци от американските части Делта влезли в района и при завързалата се престрелка убили Саяф. Съпругата на командира от ИД Умм Саяф била пленена, а млада жена язиди, използвана като сексуална робиня, получила свободата си.

От британското министерство на отбраната казаха, че не коментират операции на специалните части. Правителството е одобрило използването на британски войски за сблъсъка с ИД в Ирак, но не и в Сирия.

През юли от министерство на отбраната стана известно, че британски бойни пилоти са били прикрепени за участие във въздушни удари на американските и канадските ВВС по цели в Сирия отново без за това да е бил информиран парламента. Очаква се премиерът Дейвид Камерън да окаже натиск за гласуване използването на британски войски за въздушни операции срещу ИД в Сирия, след като през септември лейбъристите изберат свой нов лидер.

"Ислямска държава" завзе стратегически град в централна Сирия

Сирийски активисти заявиха, че групировката „Ислямска държава“ е завзела стратегически град в централна Сирия. Град Кариат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com