Братовчед на сирийския президент арестуван заради убийство

4363
Братовчед на сирийския президент арестуван заради убийство
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийските власти са арестували втория братовчед на президента Башар ал Асад (на снимката) по обвинение за убийството на военен офицер, което предизвика протести в бастиона на сирийското правителство, крайбрежният град Латакия. За ареста съобщи държавната сирийска информационна агенция САНА.

Агенцията заяви още на 10 август, че Сюлейман Хилал ал Асад е бил арестуван, но не бяха дадени повече подробности.

Протестите избухнаха в събота, 8 август, когато стотици призоваха за отмъщение срещу Сюлейман ал Асад, обвинен за убийството на полковник Хасан Шейх. Ал Асад застрелял офицера след като бил изпреварен на магистрала.

Британски командоси в US униформи на акция в Сирия

Британски командоси от спецчастите SAS взели участие в операция на американски специални части в Сирия, при която станали свидетели на ...

„Хората искат екзекуцията на Сюлейман!“, скандираха демонстранти, водени от брата на убития полковник, Насер Шейх. Сюлейман е син на братовчеда на президента Хилал ал Асад. При пътния спор той е застрелял полковник Хасан Шейх с автомат, като седем патрона са изстреляни само в гърдите му. Убийството е станало пред очите на жена му и децата му

Насер, брат на офицера, който е бил свидетел на смъртта му, заяви пред сирийския ежедневник „Ал Уатан“, че Хасан Шейх е бил „убит хладнокръвно, защото не е дал път по време на задръстване.“ Той се надява, че „кръвта на брат ми ще ни спаси от тези престъпни действия, които убиват хора по улиците“. Насер Шейх прави препратка към проправителствените милиции в разкъсваната от война Сирия, които са тежко въоръжени и често действат безнаказано. Сюлейман ал Асад е бил лидер на подобна група, към която има много оплаквания от местни жители на Латакия. През последните месеци сирийската армия създаде редица местни милиции със собствено финансирани и район на действие.

Позовавайки се на местни източници, Сирийската обсерватория за правата на човека заяви, че Сюлейман ал Асад е бил арестуван на пътя между Латакия и родното място на рода Асад, град Кардаха. По-рано в понеделник вестник „Ал Уатан“ цитира роднини на убития Хасан Шейх, които изразяват надежди, че престъплението няма да остане ненаказано. През уикенда се появиха спекулации, че Сюлейман ал Асад е напуснал Сирия в посока Ливан.

Съпругата на Шейх, Майса Ганем, заяви преди вестника, че е „получила обещание от президента Асад да накаже извършителя, който и да е той“.

ООН поиска да знае кой използва химически оръжия в Сирия

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяване на виновните и подвеждането им под отговорност за употребата на химически ор...

Управителят на Латакия, Ибрахим Ходр ал Салем, който изрази съболезнования на семейството от името на президенството, увери семейството, че „правата им няма да бъдат оставени настрана, докато президента Асад е тук“.

Това не е първият инцидент в населената предимно с алауити, от които е и управляващото семейство на Сирия, област Латакия. Между отделните кланове има напрежение заради продължаващите военни действия и многото милиции, обикалящи крайбрежието. Пред опасността от крайни фракции, които могат да навлязат в Латакия, сирийското правителство поощри местни бизнесмени в Латакия да създадат свои бригади под общото командване на армията, които да действат на местно ниво. Често, обаче, членове на тези милиции прекрачват правата безнаказано. В същото време, бунтовнически групи се приближават все повече към Латакия, след като завзеха нови територии в съседните провинции Хама и Идлиб.

Бащата на Сюлейман ал Асад, Хилал ал Асад, е първи братовчед на сирийския президент. Той загина при сблъсъци с бунтовници в град Касаб през 2014 година.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com