Бивши военни, настоящи джихадисти

22096
Бивши военни, настоящи джихадисти

Около 10 бивши френски войници са се присъединили към джихадистките мрежи, като например „Ислямска държава”, потвърдиха от министерството на отбраната на Франция. Освен това, френската армия се притеснява от рисковете за радикализиране в собствените й редици.

Заплахата тревожи. Министерството потвърди, че бивши френски военнослужещи са се присъединили към джихадистите, а радио RFI уточни, че около 10 бивши френски военнослужещи се бият под джихадисткия флаг в Сирия и Ирак. Повечето от тях са влезли в редиците на „Ислямска държава”. Медията разказва за един войник, който използва „придобитите под френския флаг знания за обучението на млади френски джихадисти”. Така, бившият военен е станал емир и командва група от около 10 френски бойци, които е обучил да се сражават, в региона на сирийския град Деир Езор. „Други са експерти по експлозиви, това са млади хора на по 20 години. Някои са приели исляма, други идват от арабско-мюсюлманската култура. Сред тях има бивши войници от Чуждестранния легион, както и бивши парашутисти”, съобщава RFI.

Според вестник L'Opinion един от тези джихадисти е служил в 1-ви полк на парашутистите от морската пехота в Байон – елитен полк на френската армия, който е присъединен към Командването за специални операции. Там този войник е преминал обучение по бойна техника, стреляне и оцеляване. След петгодишна служба бившият служител на специалните сили, който произлиза от Северна Африка, е бил нает в частно дружество за сигурност и е работил на съоръжения за петролодобив на Арабския полуостров. „Именно тогава той постепенно се е радикализирал, пуснал си е брада и е прегърнал ислямистката идеология”, пише вестникът. В този период той е уволнен и е заминал за Сирия. Радио Europe 1 допълва, че бившият военен, който днес е на около 40 години, е напуснал френската армия през 1998 година.

Бивши военни и „бивши професионалисти от други области”

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан подчерта, че тези случаи остават „крайно редки”. Пред RTL днес той потвърди, че „някои от нашите военни са следени”, но отказа да даде точен брой. „Сред джихадистите има както бивши военни, така и бивши професионалисти от други области. Не мисля, че трябва да правим списък с тези сфери и да ги посочваме като инкубатор за тероризма”, заяви министърът.

Въпреки че тези случаи пораждат тревога, едно от основните притеснения си остава необходимостта да „предотвратим радикализирането в армията”, казва източник от министерството на отбраната. В резултат на това, служителите на Дирекцията за защита и сигурност на отбраната, която води разследвания заедно с вътрешното разузнаване, ще бъдат увеличени с 65 души. В службата вече работят около 1000 души, които разглеждат случаите на вербуване. „Съществуват сиви зони, случаи, в който не е толкова лесно да се определи дали става въпрос просто за един вярващ или за джихадист. Има и такива, които може да бъдат привлечени по семейна линия, от познат, от приятел”, обяснява източникът. „На определени места сме успявали да установим този тип връзки, които в никакъв случай не са били очевидни и са изисквали крайно сериозна работа от страна на Дирекцията”, казва той.

Journal du dimanche

"Ислямска държава" отваря фронт в Централна Азия?

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев е наредил да се предприемат допълнителни мерки по укрепване на държавните граници. Основна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com