Бивши френски военни се бият за ИД

26314
Бивши френски военни се бият за ИД

Десетина бивши френски военнослужещи са се присъединили към джихадистки групировки, предупреди източник от френското министерство на отбраната, като изрази загриженост от опасността от радикализация в армията.

Считаме, че около десетина бивши военни може би са се присъединили към тези групировки, каза източник от военното ведомство, потвърждавайки информация на радио RFI и ежедневника "Опинион". Нашата грижа е за се предотврати това явление на радикализация в нащата армия", каза още източникът. Така Дирекцията за защита и сигурност на отбраната /DPSD/, която провежда вътрешни разследвания и е във връзка с вътрешното разузнаване, ще бъде подсилена с още около 65 нови служители. Досега тази служба разполагаше с около 1 000 души, една от задачите на които бе да проучват досиетата на новопостъпилите.

"Съществуват сиви сектори - например границата мужду обикновен вярващ и джихадист. Хората могат да бъдат привлечени за такива групировки заради роднински връзки, от приятелство", обясни източникът. Това прави работата на служителите на DPSD толкова сериозна и отговорна, подчерта той. След прецеденти в други армейски части в Афганистан, министерството се опасява, че е възможно такива радикализирани войници да обърнат оръжие срещу своите другари или да използват наученото в армията за терористична дейност. Според информация на радио RFI повечето от бившите военни, заминали за Сирия или Ирак, идват от специалните части или Чуждестранния легион.

Те се бият в редиците на ислямистката групировка "Ислямска държава". Един от тях командва групичка французи в източна Сирия, които е обучил за водене на бойни действия. Други са експерти по експлозивите, има и служител от елитна част за специални операции на френската армия. Той конкретно се е радикализирал докато е работел като експерт по сигурността на петролни платформи на Арабския полуостров. Той е бил уволнен и след това е заминал да се бие за ИД в Сирия. Министърът на отбраната на Франция обаче твърди, че това са изключително редки случаи.

Гърция ще екстрадира в Белгия заподозрения за джихадизъм алжирец

Гърция ще екстрадира за Белгия алжирецът, заподозрян във връзки с джихадистки клетки, които бяха неутрализирани в Белгия миналата сед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа