Биткойн: Валутата на бъдещето?

45315
Биткойн: Валутата на бъдещето?

Миналата седмица в Австралия беше монтиран първият биткойн банкомат, чрез който потребителите могат да обменят биткойни за австралийски долари и обратното, а също така и да превеждат биткойни на сметките на други потребители в Австралия или в чужбина.

Биткойн системата завладява главоломно все повече пазари и се утвърждава като най-мощната виртуална валута.

Какво обаче представлява биткойнът?

Биткойн е първата по рода си дигитална валута. Тя е децентрализирана криптографска валута, базирана на математически алгоритми и приложения с отворен код. Централните банки и държавите не могат да емитират биткойни или да влияят по какъвто и да е начин върху общото количество емитирани биткойни.  

При биткойните липсва централна институция или орган, който да я контролира или обслужва. Виртуалната валута работи на принципа на торантите - всички транзакции се извършват между самите участници без посредничество от трета страна.

Всеки може да я произвежда самостоятелно като в замяна получава биткойни. За да не се стигне до свръхпроизводство обаче, колкото повече биткойни се произвеждат, толкова повече се покачва трудността на производство, а колкото по-трудно се произвеждат, толкова по-ценни стават.

При създаването на биткойн системата изчисленията са били сравнително прости, което е генерирало бързо дигиталните монети и не е налагало използването на супер мощни процесори. Днес нещата обаче стоят по-различно и с течение на времето, както всеки ресурс, и този става все по-труден за добиване. И така, за да могат да се добиват биткойни днес, е необходимо много компютърно време, мощни процесори и висок клас видео карти.

Копаенето (т.нар. mining) е процес, при който мощни компютри създават биткойни като решават процесорно-интензивни уравнения. При всеки успешно преминат етап на изчисление на масив от големи числа (т.нар. хеширане) се получават по 25 монети. Участниците в изчисленията обаче обикновено са повече от един и биткойните се делят помежду им, в зависимост от размера на тяхното участие.

За да могат новите сделки да бъдат потвърдени, те трябва да бъдат включени в един блок заедно с математическите доказателства. Тъй като все повече хора започват да копаят, трудността да се намерят валидни блокове в мрежата автоматично се увеличава. През първите дни след създаването на биткойн, всеки можеше да намери нов блок, използвайки процесора на компютъра си. С увеличаването на броя на хората, които копаят, трудността да се открие нов блок се увеличи значително до степен, при която единственият рентабилен метод за копане е използването на специализиран хардуер.

Облачното копаене (Bitcoin Cloud Mining) или облак хеширане е съвсем нова концепция, която позволява на потребителите да формират групи (сдружения), където съвместните им усилия са възнаградени с по-голям доход, в сравнение с индивидуално копаене (добив) със собствено оборудване. Цялостният процес на копаене се извършва в облака, без каквито и да било офлайн разходи като електричество, хостинг въпроси или инсталации и поддръжка. По този начин всеки може да спечели допълнителни приходи с малък или никакъв риск и чести изплащания.

Броят на биткойните в обръщение е публичен, както и всяка транзакция. Количеството може да бъде видяно тук. Също така биткойн портфейлите не могат да бъдат запорирани.

За да ползвате биткойн трябва да имате инсталиран биткойн клиент – софтуерът, който представлява вашият биткойн портфейл. Това е софтуер с отворен код и освен че свободно може да се ползва от всеки, е и напълно прозрачен по отношение на своя принцип на  работа. Биткойните могат да се обменят чрез компютър или смартфон на местно и международно ниво без финансова институция посредник.

Цената на биткойните обаче е много нестабилна и може да се увеличи или намалее за много кратък период от време.

Сп. "Форбс" обяви 2013 г. за “Годината на биткойна”. Той е най-успешната от повече от 70 виртуални валути. За последната година биткойнът се оказа сред най-доходните инвестиции за всички времена, като стойността му се увеличи около 64 пъти – от 14 долара до близо 900 долара. През ноември дори се котираше за невероятните 1250 долара. Курсът постоянно се променя, тъй като биткойните непрестанно набират скорост, но самата валута не е стабилна.  Към момента един биткойн се купува за 633 лв. и се продава за 707 лв.

Биткойнът постепенно навлиза и у нас. Вече има няколко български сайта за обмяна на биткойни. Естествено, българите могат да купуват и продават биткойни посредством кеш, банков превод и различни онлайн портфейли. В България вече има редица обекти - заведения, магазини, фирми, които приемат електронната валута за легитимно разплащателно средство.

От НАП пък съобщиха, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%). Според приходната агенция доходите от продажба на биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com