Белият дом: Наблюдаваме отблизо разполагането на руски части в Сирия

15333
Белият дом: Наблюдаваме отблизо разполагането на руски части в Сирия
Снимка: Gettyimages

От Белия дом заявиха, че внимателно проследяват съобщенията за извършвани в Сирия военни маневри от Русия, предупреждавайки, че тези действия, ако бъдат потвърдени, ще са „дестабилизиращи и контрапродуктивни“.

„Ние сме наясно с докладите, че Русия вероятно разполага военнослужещи и самолети в Сирия и наблюдаваме ставащото отблизо“, заяви говорителят Джош Ърнест.

Канадската провинция Квебек е готова да приеме "стотици или хиляди" бежанци

Квебек е готова да приеме "стотици или хиляди" сирийски бежанци. Това обяви в четвъртък премиерът на канадската провинция Филип Куйяр, ...

„Всяка военна помощ на режима на Асад за всякакви цели, независимо дали е под формата на военен персонал, доставки на самолети, оръжия или финансиране, има дестабилизиращ и обратен ефект.“

Коментарите на Белия дом идват след снимки, появили се в профили в социалните мрежи, свързани със сирийски бойци, на които се виждат безпилотен руски самолет и изтребител в близост до провинция Идлиб. Сирийската държавна телевизия, заедно с още няколко проправителствени медии, потвърди докладите за присъствие на руски военни части в Сирия.

Британското издание The Telegraph съобщи, че видеозаписи показват руски бронирани средства и военен персонал в битка със сирийските бунтовници, заедно с правителствените войски на Башар Асад в провинция Латакия.

Непотвърдени съобщения предполагат, че самолетът е руски Сухой 34, който самата сирийска армия не притежава на въоръжение. Американски представител потвърди, че Русия е поискала разрешение за военен полет до Сирия, но без да се знае целта на полета. Първоначално беше предположено, че Русия ще се включи във военните действия срещу „Ислямска държава“, но по-късно стана ясно, че Москва няма такива планове.

Турция ще използва военна сила в Сирия и Ирак още една година

Турският парламент удължи с една година мандата на правителството да използва военна сила на територията на Сирия и Ирак, съобщава Ройт...

Съединените щати и техните съюзници многократно призоваха Асад да се оттегли и се противопоставят на всяко усилие, което би имало ефект върху поддръжката му.

Белият дом заяви обаче, че би приветствал участието на Русия в международната коалиция, създадена за противодействие на „Ислямска държава“ и в международните усилия за прекратяване на бруталната гражданска война в Сирия.

Автор: Руслан Трад

Русия няма да участва във военни операции срещу ИД

Да се говори за възможността за участието на Русия във военни операции срещу терористичната групировка  "Ислямска държава" засега ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com