Бежанците все по-често се завръщат в Сирия

4918
Бежанците все по-често се завръщат в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Все повече сирийски бежанци се завръщат в своята раздирана от война родина от Йордания заради това, че не могат да оцелеят в тамошните бежанските лагери след драстичните съкращавания на предоставяната помощ. Също така те не могат да си позволят да стигнат до Европа, а и изпитват носталгия към родината си, пише The Washington Times.

„Спряхме да получаваме помощ“, каза 47-годишният Аднан, намиращ се в поддържания от ООН бежански лагер до йорданския град Заатари. Той смята да се върне със семейството си в с автобус до границата. Аднан и семейството му са избягали от сирийската провинция Дараа преди три години. 12-членното домакинство се изхранва с купони за храна, и от това че най-големите синове продават зеленчуци. „Нямаме пари, за да стигнем до Европа“, каза Аднан. В момента той чака пред офиса на ООН в Заатири, за да регистрира семейството си като възвръщенци в Сирия. Планът му е да се установи за известно време в родното си село, а от там да се прехвърли в Турция.

На ЕС му е нужен рекорден брой граничари заради мигрантската криза

Агенцията за граничен контрол на Европейския съюз ФРОНТЕКС призова държавите членки да осигурят още персонал за охрана на границите н...

„Хората правят опасен избор“, каза председателят на агенцията по бежанците на ООН в Йордания Андрю Харпър. Според него завръщането на жени и деца в раздираната от война Сирия е „знак за провал в международния режим за оказване на защита“.

Повече от 4 милиона сирийци са избягали от гражданската война в държавата им. Повечето са се заселили в Турция, Ливан и Йордания. Там те не могат да започнат работа и затова зависят от хуманитарна помощ и от сенчестата икономика. Скорошното намаляване на помощта от Световната програма по изхранване за тях е опустошителна новина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com