Башар Асад: Западът ще плати цената за политиката си в Сирия

16158
Башар Асад: Западът ще плати цената за политиката си в Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver

„Западът няма да може да избяга от цената, която трябва да плати за подкрепата към въоръжените групи в Сирия”, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за иранския телевизионен канал „Khabar”.

Според него тероризмът няма да спре в Сирия и е проникнал в Европа с потока имигранти, посочва БГНЕС.

Арабските държави: Башар Асад не иска да воюва с "Ислямска държава"

"Сирийският президент Башар Асад не желае да воюва с "Ислямска държава", се казва в съвместно изявление на външните министри на странит...

„Плановете на Запада и САЩ претърпяха пълен провал в Сирия. Резултатите от операциите, които преди повече от година започна антитерористичната коалиция, доказват обратното. „Екстремистката група „Ислямска държава” значително разшири своите териториални владения и се увеличи по численост”, каза Асад.

Той предупреди, че ако Русия и нейните съюзници не успеят с въздушните атаки в Сирия, целият Близък изток ще бъде унищожен.

"Вярвам, че диалогът между САЩ и Русия е в интерес на Сирия и други страни в региона”, каза Асад.

„Ние се доверяваме на Русия, която никога с нищо не ни се е налагала. Отношенията ни с руснаците са прозрачни. Те споделят с нас всички детайли около сирийската ситуация”, подчерта още той.

САЩ вече не искат незабавната оставка на Башар Асад

САЩ са се отказали от искането за незабавна оставка на президента на Сирия Башар Асад и настояват за „уредено и управляемо“...

По-рано днес в интервю за радио "Дойчландфунк" германският канцлер Ангела Меркел заяви, че в Сирия е необходима военна намеса, въпреки че така няма да се сложи край на гражданската война.  

"Ще ни трябват военни усилия, но те няма да доведат до решение. Трябва ни политически процес, който досега не върви особено добре", допълни тя.

Според германския канцлер президентът Башар Асад трябва да участва в преговорите за намиране на мирен изход от кризата.

"Това не означава, че не виждаме ужасните, които Асад е вършил и продължава да върши с касетъчните бомби, които пуска срещу собствения си народ. Но за да постигнем политическо решение, ми трябват представители както на сирийската опозиция, така и на управляващите в Дамаск, и на други, за да постигнем истински успех", каза Меркел.

Тя изрази надежда, че политическият процес ще започне веднага и в него ще участват всички страни от региона както и западните държави.

Москва: Русия никога не е искала да сваля "елегантно" Башар Асад

Москва отхвърли твърденията, че Русия е предлагала през 2012 година отстраняването на президента на Сирия Башар Асад „по елеганте...

Руските удари в Сирия са "недопустими", заяви турският президент Реджеп Ердоган и предупреди Москва, че допуска "фатална грешка" с бомбардировките срещу "Ислямска държава", информира БНР.

Британският премиер Дейвид Камерън отново заяви, че решението на руския президент Владимир Путин да започне военни действия в Сирия е "ужасна грешка". "Те подкрепят касапина Асад, което е ужасна грешка както за тях, така и за света. Това ще направи региона още по-нестабилен", подчерта Камерън.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд изрази увереност, че Русия може да стане съюзник на Франция в Сирия.

„В момента Русия не е наш съюзник, тя е съюзник на Башар Асад”, каза Оланд пред френско-германската телевизия Arte. „Това е, което казах на президента Путин в преговорите е, че Русия трябва да стане партньор в търсенето на политическо решение и в атаките срещу „Ислямска държава”. Това може да стане в много близко бъдеще”, изтъкна френският президент.

Припомняме, че по-рано днес Русия отново нанесе въздушни удари по 10 позиции на "Ислямска държава" в Сирия, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции.

САЩ предупредиха Кремъл, че Башар Асад няма място в коалицията срещу ИД

Вашингтон предупреди Русия, че сирийският лидер Башар Асад няма място в операциите на коалицията срещу групировката „Ислямска дър...

През изминалото денонощие руските военно-въздушни сили са разширили кампанията си и са извършили 20 полета, отбеляза Игор Конашенков - говорител на военното ведомство на Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com