Бан Ки Мун заклейми ново клане в Сирия

23682
Бан Ки Мун заклейми ново клане в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е бил "скандализиран да научи, че ново клане" е било извършено в Сирия, в село Маан, област Хама, съобщи говорителят му Мартин Несирки.

"Десетки цивилни са били жестоко убити на 9 февруари" в това село, допълни Несирки. Бан "осъжда най-категорично всяко насилие спрямо цивилни и иска извършителите на клането и на всички други престъпления в Сирия да бъдат подведени под отговорност", заяви говорителят му, предаде БГНЕС.

Такива драми "трябва да напомнят на всички ни, че е крайно време за прекратяване на конфликта и започване на политически преход към нова Сирия, в която всички общности са защитени, а правата и свободите им са гарантирани", допълни говорителят.

Междувременно американският президент Барак Обама заяви, че Русия има отговорността за гарантира, че Сирия изпълнява споразумението за предаване на химическите оръжия.

Вашингтон съобщи, че малка част от химическия арсенал е изнесена от сирийския пристанищен град Латакия до момента, много под 700-те тона, които страната трябваше да предаде до края на 2013 г. въз основа на постигнатото споразумение между САЩ и Русия.

"Сирия трябва да изпълни ангажиментите си и Русия има отговорността да гарантира, че го прави", заяви Обама на пресконференция с френския президент Франсоа Оланд. Руският посланик в ООН Виталий Чуркин съобщи миналата седмица, че въпреки нарастващите резерви на САЩ споразумението за химическото оръжие се изпълнява.

Миналата година Съветът за сигурност на ООН подкрепи руско-американското споразумение за унищожаване на големия химически арсенал на Сирия, за да бъдат предотвратени въздушните удари на САЩ след химическите атаки близо до Дамаск. Вашингтон обвини за тях режима.

Сирийският режим ще участва във втория кръг от мирните преговори

Сирийските власти потвърдиха участието си във втория кръг от мирните преговори с опозицията в Женева, планирани за 10 февруари, преда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com