Австралия в шок: Джихадисти готвели публични обезглавявания на австралийска територия

24918
Австралия в шок: Джихадисти готвели публични обезглавявания на австралийска територия
Снимка: Getty Images/Guliver

Цели 15 души бяха задържани в рамките на най-голямата контраатерористична операция в историята на Австралия. Всички задържани най-вероятно са членове на „Ислямска държава”, а арестите бяха извършени заради намерението на обвиняемите да извършат „показни убийства”, включително да обезглавяват заложници на публично място.

Според предварителна информация планът е включвал отвличане на случайни граждани, но то е трябвало да стане на публични места, а след това заложниците да бъдат изправени пред флага на „Ислямска държава” и да бъдат обезглавени. Със сигурност такава акция е трябвало да стане факт в Сидни. Подробности обаче не са известни – австралийската полиция отказва да предостави повече детайли.

Австралия повиши нивото на терористична заплаха

Австралийските власти обявиха, че повишават нивото на терористична заплаха от "средно" на "високо", във връзка с опасенията от завръщ...

„Това не е подозрение и предположение, това е явно, планирано намерение. Затова проведохме полицейската операция”, каза австралийският премиер Тони Абът, цитиран от AP и AFP.

Над 800 полицейски служители участваха в операцията, като арестите бяха направени в Сидни и Бризбън. Един от арестуваните – Омар Азази, на 22 години, вече е бил изправен пред Централния съд в Сидни, за да му бъде повдигнато обвинение за подготовка на терористичен акт. На Азази е отказано да напусне ареста с гаранция. Не е ясно каква би била присъдата при доказване на вина.

Операцията стана факт само седмица след като Австралия повиши нивото на терористична заплаха за пръв път от цяло десетилетие насам. Според австралийските власти до 60 австралийски граждани се бият на страната на „Ислямска държава”. 15 пък са убити, включително двама камикадзе – самовзривили се самоубийци. През миналата седмица властите в Австралия арестуваха двама души в Бризбън, защото са се готвели да се присъединят към „Ислямска държава” и да водят джихад в Ирак и Сирия.

През ноември, в Бризбън, предстои среща на върха на Г-20. Австралийските власти уверяват, че заплаха за нея няма.

Башар Асад: Тероризмът ще удари Запада

Сирийският президент Башар Асад заяви, че тероризмът ще удари Запада и други страни, които "подкрепили" атаките в Сирия и в други части...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com