Асад печели президентските избори в Сирия

19913
Асад печели президентските избори в Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver

Сирийският президент Башар ал-Асад спечели без това да е изненадващо за никого президентските избори с повече от 88,7% от гласовете, предаде БГНЕС.

Западните страни не приемат изборите, но този резултат вероятно ще го окуражи да засили боевете срещу бунтовниците. В опустошената от тригодишната гражданска война страна в изборите участваха 11.6 млн. души от 15.9 млн. с право на глас, по данни на председателя на парламента. Според окончателните резултати Башар ал-Асад е получил 88.7% от вота.

Двамата му съперници, които присъстваха формално в изборите, съответно получиха по 4.3% и 3.2%. Изборите се проведоха в контролираните от режима райони, което е 40% от територията на страната, където живее 60% от населението. Няколко души в Дамаск бяха ранени при интензивната стрелба с автоматично оръжие във въздуха от привърженици на Башар ал Асад, които така изразиха своята радост от преизбирането му.

Настоящият държавен глава по-рано призова хората да се въздържат от такива прояви на радост. "Нашият израз на радост и ентусиазъм, идващи от нашия патриотизъм, не оправдава стрелбата във въздуха, която заплашва живота на гражданите", каза той в комюнике, разпространено от държавната телевизия. В гражданската война в Сирия през последните три години загинаха повече от 162 000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com