Асад е използвал хлор като оръжие, твърдят американците

19266
Асад е използвал хлор като оръжие, твърдят американците
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийският президент Башар Асад е използвал хлор като оръжие в гражданската война в страната си, като така е нарушил условията по договора за химическите оръжия. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, съобщава БГНЕС.

"Смятаме, че има доказателства, че Асад е използвал хлор, който макар че не е включен в списъка, е забранен от Конвенцията за химическите оръжия", каза Кери.

САЩ имат "въпроси и относно няколко други точки", които се разследват, следователно "той е в нарушение на Конвенцията", добави Кери.

Вашингтон разследва начините за подвеждане на Асад под отговорност, след като Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) по-рано този месец потвърди системното използване на хлор като оръжие в Сирия. Режимът на Асад и неговите противници си разменят обвинение за употребата на химически вещества, включително и хлор.

Дамаск обеща да предаде всичките си химически оръжия, а тоновете химикали бяха унищожени от международни наблюдатели.

Мисията на ОЗХО откри "неопровержимо потвърждение", че токсичният химикал е използван "системно и многократно" като оръжие в селата в северната част на Сирия по-рано тази година.

Сирия не трябваше да декларира запаса си от хлор като част от споразумението за разоръжаване, подписано миналата година, защото химикалът има широка употреба за търговски и битови нужди. Хлорът е слаб токсичен агент, но може да бъде използван като оръжие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com