Асад чества Великден, Франция го обвинява за използване на химическо оръжие

19201
Асад чества Великден, Франция го обвинява за използване на химическо оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийският президент Башар Асад посети днес по случай Великден християнското градче Маалула, отвоювано от бунтовниците от армията на режима преди близо седмица, съобщи сирийската държавна телевизия.

В деня на възкресението на Христос и в сърцето на Маалула президентът желае весели Великденски празници на всички сирийци и възстановяването на мира и сигурността в цяла Сирия, бе изписано на телевизионния екран едновременно с излъчването на кадри на Асад, разглеждащ щетите нанесени на манастир.

Междувременно Франция обяви, че има индикации за неотдавнашно използване на химически оръжия от режима на сирийския президент Башар Асад в северозападната част на страната, близо до Ливан, предаде БГНЕС.

Разполагаме с някои елементи, но нямам доказателства, така че не мога да ги посоча сега, заяви френският президент Франсоа Оланд в отговор на журналистически въпрос дали е вярно, че режимът в Дамаск е прибягнал понастоящем до използването на химически оръжия.

Знам, че този режим доказа както ужасните средства, които може да използва, така и отказа си от какъвто и да било политически преход, добави Оланд.

Според френския външен министър Лоран Фабиус, сведенията били, че неотдавна е имало химически атаки, макар и не така мащабни както в Дамаск преди месеци, но смъртоносни и целенасочени, в зони недалеч от Ливан, и това трябвало да се провери.

В рамките на руско-американско споразумение от септември 2013 г., което даде възможност да се избегнат американски военни удари, Сирия се задължи да унищожи арсенала си от химически оръжия до 30 юни т.г.

Войната в Сирия се проточва още 10 години?

Ужасът на войната в Сирия може да продължи още цели 10 години. Негативната прогноза е направена от експерти по Близкия Изток, предаде А...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com